Папа до світу культури і науки: такої кризи наша цивілізація не бачила вже чотири століття
  • Пон, 23/09/2013 - 13:27

Західна цивілізація сьогодні переживає кризу, схожу до тієї, яку пережили учні, що після смерті Ісуса втікали до Емаусу. Про це говорив Папа Франциск під час зустрічі з представниками сардинського світу культури і науки, що відбувалась на теологічному відділі університету в Кальярі. На початку Святіший Отець попередив, що не приготував академічного виступу, хоча академічний контекст цієї події цього вимагав. Замість того він запропонував присутнім екзистенціальну лекцію щодо фрагменту Євангелія про учнів з Емаус.

«Ці двоє учнів несуть в серці біль і заплутаність після смерті Ісуса. Вони розчаровані з приводу того, як усе повернулось. Схожі відчуття бачимо і в нашій актуальній ситуації: розчарування, розвіяння ілюзій щодо економічно-фінансової кризи, а також екологічної, освітньої, моральної. Ця криза стосується сучасності, а також історичного і екзистенціального майбутнього людини західної цивілізації. Звичайно, що кожна історична епоха має критичні моменти, але принаймні впродовж чотирьох століть не було такого падіння основних підвалин життя людини», – сказав Папа.

Франциск зазначив, що перед лицем такої кризи можна відчути таке розчарування, як переживали учні з Емаусу чи як християни ІІ століття, які піддалися апокаліптичній ментальності. Такий песимістичний підхід паралізує розум і волю. Він провадить до втечі і пошуку островів. Ця поведінка схожа до Пилата, котрий «вмив руки». Таке ставлення видається прагматичним, але насправді ігнорує прагнення до справедливості і відповідальності. Воно веде до індивідуалізму, лицемірства і цинізму.

На думку Папи, відповіддю на таку ситуацію має бути пошук нових шляхів надії. Особливу роль тут має відіграти університет, як місце пізнання, зустрічі та солідарності.

«Важливо відчитувати реальність, дивлячись їй просто у вічі. Ідеологічні чи упереджені інтерпретації нічому не служать.  Вони лише посилюють ілюзії і розчарування. Необхідно відчитувати реальність, але й жити в ній без страху, втечі і катастрофізму. Кожна криза, як і актуальна, є переходом, трудом народження. Криза може стати моментом очищення і переосмислення наново наших економічно-суспільних моделей і певного розуміння поступу, що підживлювали ілюзії. Необхідно віднайти людину у всіх її вимірах», – сказав Папа Франциск.

Користуючись присутністю на теологічному відділі, Папа закликав людей культури і науки не боятися відкритися на трансцендентне, на зустріч з Христом. «Віра ніколи не обмежує простір розуму, але відкриває його на інтегральне бачення людини і реальності. Вона оберігає його від небезпеки применшити людину до людського матеріалу», – додав Святіший Отець.

За матеріалами pl.radiovaticana.va