Папа до священиків: супроводжуйте віруючих і розпалюйте їхні серця
  • Пон, 16/09/2013 - 22:08

Мужня креативність, навернення пастирів і їх відкритість до віруючих. Це теми, які Папа Франциск порушив під час зустрічі з духовенством Римської єпархії 16 вересня в базиліці св. Івана на Латерані.

Звертаючись до присутніх священиків, Понтифік підкреслив необхідність результату на "екзистенційних периферіях". Під час зустрічі Папа відповів на деякі запитання, констатуючи, що "Церква не занепадає", а знаходиться в чудовому стані як ніколи раніше. Папа нагадав, що деякі святі, як наприклад Мати Тереза з Калькутти, цінуються великою кількістю некатоликів, а щоденна святість багатьох чоловіків і жінок "дає надію". "Святість більша за скандали", −  зазначив він.

Франциск поділився зі священиками своїм життєвим досвідом, розповів про служіння в Буенос-Айресі й попросив про молитву, особливо з нагоди 60- річчя розпізнання покликання до священства, яке відзначатиме 21 вересня.

Святіший Отець звернув увагу священиків на важливість подолання втоми у виконанні пастирської місії, а також черпання сил у молитві перед дарохранительницею, дружбу з іншими священиками і єпископом. За словами Папи, на цьому шляху важлива пам'ять про початок: покликання, вступ до семінарії, священичі свячення.

Серед тем, які Понтифік обговорив зі священиками, були проблеми розлучених осіб та тих, хто живуть разом без шлюбу. Він підкреслив, що їх проблеми не обмежуються тільки можливістю або неможливістю прийняття євхаристійного Причастя, а набагато глибше − вони стосуються відповідальності Церкви за сім'ї, які живуть в таких ситуаціях. Папа зазначив, що дане питання буде обговорюватися з групою кардиналів на початку жовтня, а також під час Синоду Єпископів. Цю проблему Франциск назвав екзистенціальною периферією. За словами  Папи, священики повинні "супроводжувати" віруючих. Він нагадав приклад Ісуса, який "супроводжував і розпалював серця" учнів на шляху в Еммаус.

Святіший Отець закликав римських священиків ставати на шлях "мужньої креативності" та розповів про деякі ініціативи, свідком яких був у Буенос-Айресі, як, наприклад, відкриті протягом цілого дня храми і присутність у них священиків для того, щоб кожна людина могла висповідатися.

За матеріалами http://be.radiovaticana.va