Папа до учасників Форуму в Давосі: моральний обов’язок людей – дбати одні про одних
  • Срд, 22/01/2020 - 11:39

У посланні до учасників Всесвітнього Економічного Форуму Святіший Отець наголошує, що нехтувати гідністю іншої людини, означає применшувати власну цінність.

Папа Франциск надіслав послання учасникам Всесвітнього Економічного Форуму, що триватиме в Давосі (Швейцарія) від 21 до 24 січня на тему «Лідери за згуртований і стійкий світ» (Stakeholders for a Cohesive and Sustainable World). Від Святого Престолу у Форумі бере участь Префект Дикастерії сприяння цілісному людському розвитку кардинал Петер Турксон.

Всесвітній Економічний Форум – це неприбуткова організація, що була створена 1971 року в Швейцарії з метою сприяти покрашенню ситуації в світі, залучаючи лідерів бізнесу, політики, науки та інших сфер до зміни міжнародних, регіональних і місцевих стратегій. Цього року відбудеться ювілейна 50-та сесія Форуму.

Переміни останніх 50-ти років

У своєму посланні Святіший Отець зазначає, що протягом останніх п’ятдесяти років у світі відбулися геополітичні перетворення й важливі зміни в галузі економіки, екології, цифрової технології та на ринку праці. Багато з цих перемін, за його словами, принесли користь людству, але інші – нанесли шкоди.

Ставити в центр людину

Вселенський Архиєрей наголосив, що відповідаючи на нові виклики, які стоять перед сучасним світом, не можна забувати про те, що «ми всі є членами одного людського роду». З цього, за його словами, «випливає моральний обов'язок дбати одні про одних» та ставити в центр державної політики не боротьбу за владу чи прибуток, а людину. Аби досягнути цю мету, необхідно вийти за рамки короткотермінових технологічних чи економічних підходів і брати до уваги етичний вимір у вирішенні сучасних проблем.

Переслідування виключно власних інтересів, як читаємо в посланні Папи Франциска, спонукає розглядати іншу людину лише як засіб досягнення певної мети й породжує брак солідарності, що, в свою чергу, веде до несправедливості, натомість цілісний розвиток може існувати тільки тоді, коли всі члени людства мають доступ до спільного добра та можуть долучитися до його будування.

Нехтувати іншими означає не цінити себе

“Шукаючи справжній поступ, – наголошує Святіший Отець, – не забуваймо про те, що нехтувати гідністю іншої людини, в дійсності, означає применшувати власну цінність.”

Підкреслюючи досягнення Всесвітнього Економічного Форуму протягом його п’ятдесятирічної історії, Вселенський Архиєрей висловив сподівання, що учасники цьогорічної та наступних сесій пам’ятатимуть про високу моральну відповідальність за сприяння цілісному розвиткові теперішнього та наступних поколінь. «Нехай ваші обговорення, – додає він на завершення, – призведуть до зростання солідарності, особливо з найбільш потребуючими, які зазнають соціальної та економічної несправедливості та життя яких перебуває під загрозою».