Папа до учасників Генеральної Капітули Згромадження Регулярних Клириків з Сомаски
  • Чтв, 30/03/2017 - 16:45

У четвер ополудні, 30 березня 2017 р., Святіший Отець прийняв на приватній аудієнції членів Генеральної Капітули Згромадження Регулярних Клириків з Сомаски, яке було засноване у ХVІ ст., а головною місією якого є турбота про знедолених.

Подякувавши Генеральному Настоятелеві за тепле привітання, Папа зазначив, що слова «Перейдімо на інший бік разом з нашими братами, з якими бажаємо жити і померти», які вони обрали як гасло для цієї Генеральної Капітули, перекликуються із словами самого Господа Ісуса (пор. Лк. 8, 22) та пригадують історичний момент, який став для Згромадження переломним, адже у 1921 році маленька група членів Інституту залишила європейський континент та причалила до земель Америки. Це й стало моментом місійної відкритості, що надав нового апостольського запалу ченцям Згромадження Регулярних Клириків з Сомаски.

Глава Католицької Церкви наголосив, що делегати Генеральної Капітули з’їхались до Риму, щоб зачерпнути з причин того історичного евангелізаційного імпульсу, який спонукав Згромадження відкритись для місії на іншому континенті, та актуалізувати їх у Церкві та суспільстві нашого часу, залишаючись вірними своєму засновнику, але беручи до уваги соціальні та культурні зміни нашого часу.

      Вселенський Архиєрей пригадав, що з нагоди відзначення ювілею 500-річчя Згромадження, яке відзначалось у 2011-2012 роках, Папа Венедикт ХVІ надіслав привітання, у якому закликав брати приклад із святого Джіроламо Еміліяні, беручи до серця кожну бідність нашої молоді: моральну, фізичну, життєву і, передусім, бідність любові, що є коренем усіх серйозних людських проблем.

Папа Франциск наголосив, що святий Джіроламо Еміліяні бажав провести реформу Церкви через діла милосердя. Його проект передбачав, перш усього, перемінити себе самих у вірності Євангелію, а потім – християнську спільноту та громадянське суспільство, яке не може нехтувати малими та маргіналізованими, але повинно допомагати їм та сприяти цілісному людському розвиткові. «Характерною рисою вашого покликання є, передусім, турбота про останніх, особливо про сиріт та покинуту молодь, згідно із виховничим методом вашого засновника, що сильно закорінений в людській особі, в її гідності, в розвиткові їхніх інтелектуальних та ручних здібностей», – підкреслив Єпископ Риму, заохочуючи членів Згромадження до подальшої місії серед убогих та потребуючих, зокрема молоді, будучи уважними до різних форм сучасної маргіналізації. Він закликав не боятись «залишити старі бурдюки», переживаючи різні зміни, особливо зміни структур, які є корисними для ще кращого та кориснішого служіння Євангелію, зберігаючи при цьому харизму передану Загромадженню його засновником. «Структури, в деяких випадках, дають фальшиве відчуття безпеки та гальмують динамізм милосердної любові та служіння для Божого Царства», – наголосив Вселенський Архиєрей, додавши, що основою усіх цих процесів є радісний досвід зустрічі з Ісусом Христом та посвячення Йому.    

Людські права, опіка малолітніх, права дитинства та юності, захист праці неповнолітніх, запобігання визискуванню та торгівлі дітьми – це питання, які необхідно розв’язувати із визволяючою силою Євангелія та, у першу чергу, за допомогою відповідних оперативних засобів та професійних якостей.

Далі Святіший Отець пригадав, що святий Джіроламо Еміліяні, будучи сучасником Лютера та відчуваючи біль з приводу поділу католицької єдності, був промотором реформи Церкви в Італії через діла милосердної любові та послух Єпископам, контемпляції розп’ятого Христа та Його милосердя, катехитичне навчання, вірність Святим Таїнствам, Євхаристійний культ та любов до Пресвятої Богородиці. «Нехай його приклад та заступництво спонукає вас посвятити ваші сили для звіщення спасіння у Христі, щоб воно могло досягнути ті особи та народи, як також їхні традиції, серед яких ви присутні», – побажав Папа Франциск членам Згромадження Регулярних Клириків з Сомаски, заохочуючи їх також і до плекання та сприяння екуменічному діалогові.

А на закінчення, дякуючи членам Згромадження за плідну та віддану працю і закликаючи до подальшого ревного служіння задля Божого Царства, Глава Католицької Церкви пригадав, що їхньою головною місією є продовжувати та розвивати діло, до якого Святий Дух надихнув святого Джіроламо Еміліяні, якого Папа Пій ХІ назвав небесним Покровителем всіх сиріт та покинутої молоді.