Папа до учасників паломництва Тезе у Вроцлаві
  • Нед, 29/12/2019 - 18:07

Спільно відкривати те, як вкорінення у вірі запрошує та готує виходити назустріч ближнім, відповідаючи на нові виклики нашого суспільства, закликав Папа Франциск у посланні до учасників новорічного паломництва, організованого у Вроцлаві екуменічною спільнотою з Тезе.

Польське місто Вроцлав стало в ці дні справжньою молодіжною столицею Європи, приймаючи юнаків і дівчат з усіх сторін континенту на молитовно-екуменічну зустріч Нового року. Саме у Вроцлаві розпочинається вже 42-ге з черги «Паломництво довіри на землі», організоване екуменічною чернечою спільнотою з маленького французького поселення Тезе.

До учасників зустрічі, яка розпочнеться в суботу 28 грудня 2019 р., й закінчиться 1 січня 2020 року та буде проходити на тему: «Завжди в дорозі. Ніколи не викорінені», надійшли побажання від глав різних конфесій. За підписом Державного Секретаря Святого Престолу кардинала П’єтро Пароліна надійшло послання також і від Папи Франциска, який, перш усього, нагадав, що цьогорічна зустріч проходить у Польщі, на батьківщині його попередника святого Івана Павла ІІ. Святіший Отець запевнив, що супроводить цю зустріч молитвою та заохочує поглибити разом із польськими християнами вибрану тему, що стосується вкорінення у вірі. Він наголосив, що Польща – це країна, яка має глибоке коріння у вірі, яке дозволило вистояти перед великими випробуваннями, залишатись вірними Христові навіть тоді, коли здавалось, що надія була остаточно розбита.

«Ці християни наважились повірити в інше майбутнє», – вказав Папа, висловлюючи побажання, щоб молоді люди спільно відкрили те, наскільки вкоріння у вірі кличе й готує до того, аби виходити назустріч ближнім, насамперед, відповідаючи на нові виклики нашого суспільства, зокрема, на небезпеки, які чигають на наш спільний дім. А посилаючись на постсинодальне Апостольське Напоумлення «Christus vivit», він вказав, що «коріння не є якорем, що прив’язує нас до інших часів і заважає нам втілитись у сучасному світі… але, навпаки, воно є тим якорем, який дозволяє нам розвиватися та відповідати на нові виклики».

Святіший Отець наголосив: «Будьте завжди готові наново вирушати, щоб свідчити Євангеліє та повною мірою бути присутніми для тих, які вас оточують, перш усього, ж для убогих та тих, кому найменше пощастило».

Послання закінчується благословенням Святішого Отця для молоді, що бере участь у зустрічі, для братів зі спільноти Тезе, як також для всіх, хто в ці дні відкрив свої домівки для прочан, та його закликом до молоді: «Нехай же віра Пречистої Діви Марії, Яка також вирушила "з поспіхом", підтримає порив вашої довіри до Її Сина».

Слід згадати, що «Паломництво довіри» відбувається у Вроцлаві вже втретє, а вп’яте – в Польщі. Серед молодих людей з 60-ти країн світу найбільше буде юнаків і дівчат з Польщі, а після них найчисленнішими будуть молоді паломники з України. Очікується понад 15 тисяч молодих людей з усієї Європи.