Папа до вірних Бразилії: неможливо розділяти навернення й служіння ближнім
  • Чтв, 27/02/2020 - 12:19

В посланні з нагоди початку Кампанії Братерства, яка щороку проводиться в Бразилії під час Великого Посту, Святіший Отець закликав вірних наслідувати приклад Милосердного самарянина, відкриваючи своє серце й розум на співчуття до страждаючих.

У Попільну Середу, 26 лютого 2020 р., Єпископська Конференція Бразилії оголосила про початок Кампанії Братерства, яка щороку проводиться в Бразилії під час Великого Посту і яка цього року має тему «Братерство й життя: дар і зобов’язання». З цієї нагоди Папа Франциск надіслав послання до вірних країни, в якому підкреслив, що Великий Піст – це час замислитися над глибоким змістом життя, будучи певними того, що «тільки в Христі та з Христом знайдемо відповідь на таємницю страждання і смерті».

“Ми створені не для смерті, а для життя й життя в повноті, для вічного життя. (Пор. Ів 10, 10)”

– наголосив Папа.

Святіший Отець вказав на важливість того, що через Кампанію Братерства, започатковану понад 50 років тому, Церква в Бразилії нагадує про те, що неможливо розділяти навернення й служіння ближнім. Тема цьогорічної Кампанії спонукає замислитися над цінністю життя як Божого дару й нашою відповідальністю щодо його збереження.

Долати глобалізацію байдужості

Папа підкреслив, що перед обличчям численних страждань у світі ми покликані наслідувати приклад Милосердного самарянина, бо лише таким чином зможемо подолати глобалізацію байдужості. Ця притча, яка, за його словами, допомагає краще прожити великопосний час, вказує на три основні дії у ставленні до ближнього: бачити, співчувати й дбати.

“Подібно до Бога, Який вислухав прохання про допомогу тим, що страждають, ми повинні відкрити наше серце й наш розум для того, аби в нас відлунювало волання братів і сестер, що потребують, аби їх нагодували, одягли, прийняли й відвідали”

– зазначив Святіший Отець.

«Блаженні милосердні, бо вони зазнають милосердя» (Мт 5, 7) – процитувавши ці Христові слова, Наступник святого Петра закликав вірних під час Великого Посту більше прислухатися до Божого слова, що закликає до навернення, та відкритися на співчуття до тих, хто страждає й не знаходить допомоги.