Папа до вірних з Лунґро: передавайте новим поколінням свою духовну спадщину
  • Суб, 25/05/2019 - 22:33

Святіший Отець зустрівся із представниками однієї із Східних Католицьких Церков – візантійською єпархією Лунґро, що у Калабрії.

«Сто років тому, коли світ був розтерзаний першою світовою війною, мій достойний попередник прислухався до історії, до ваших законних потреб, а також до вашої сміливої духовної подорожі, відзначеної відданістю традиції, незважаючи на труднощі і страждання», – мовив Глава Католицької Церкви, приймаючи у суботу, 25 травня 2019 р., в залі Папи Павла VІ у Ватикані представників італо-албанської єпархії Лунґро, яку тепер очолює єпископ Донато Оліверо. Нагодою для цієї зустрічі стала сота річниця Апостольської Конституції «Catholici fideles», якою Папа Венедикт ХV заснував єпархію Лунґро, та бажання вірних цієї східної католицької Церкви свого права засвідчити своє сопричастя з Римським Архієреєм.

Заснування єпархії Лунґро

За словами Єпископа Риму, Папі Венедиктові ХV не була байдужою доля вірних східних католицьких Церков і він роздумував над тим, що можна зробити, аби вийти назустріч їхнім потребам. Саме тому, він видав декрет про канонічне заснування єпархії грецького обряду на землях Калабрії, що у південному регіоні Італії. «Це важливе святкування є нагодою для того, аби подякувати Господеві за те, що, у Своїй доброті та милосерді, Він довершив у вашій спільноті протягом останніх століть», – мовив Святіший Отець, закликаючи до того, щоб, пригадуючи минуле, пережити ці ювілейні святкування не як мету, а, радше, як новий і радісний імпульс для подальшого відданого християнського життя.

Виявляти близькість одні до одних

Далі Святіший Отець закликав присутніх завжди плекати між собою Господню любов, що є джерелом та мотивом справжньої радості, брати активну участь у сакраментальному житті єпархіяльної спільноти, виявляти близькість до кожної сім’ї, до бідних і потребуючих та супроводжувати молодь, відповідаючи на виклики сьогодення. «Ви покликані жити по-християнськи, засвідчуючи, що любов краща від ненависті, що дружба краща від ворожнечі, що братерство між усіма нами є кращим від конфліктів», – додав Папа Франциск.

Вдячність попередникам

Далі він підкреслив, що впродовж святкувань слід піднести молитви вдячності за усіх тих, які сьогодні радіють із Неба разом з вірними єпархії Лунґро: молитовно згадати усіх тих, які своїм життям і словом передали віру та східну традицію своїм нащадкам, зокрема, єпископів, священиків, богопосвячених осіб та побожних мирян. «Наслідуйте їхній приклад та передавайте новим поколінням ту духовну спадщину, яка вас ідентифікує», –закликав Папа, запевнюючи присутніх у своїх молитвах, уділяючи всім вірним єпархії своє апостольське благословення та ввіряючи їх материнському Покрову Пресвятої Богородиці.