Папа до влади Туреччини: Міжрелігійний діалог – шлях до миру
  • Птн, 28/11/2014 - 18:43

«Слід терпеливо і безперервно продовжувати зусилля, спрямовані на будування міцного миру, що ґрунтується на пошані до фундаментальних прав і обов’язків, пов’язаних з гідністю людини», – наголосив Папа Франциск, промовляючи до представників турецької влади і дипломатичного корпусу під час церемонії привітання в президентському палаці в м. Анкарі.

Глава Католицької Церкви висловив радість з приводу можливості відвідати цю країну, «багату красою природи та історією, наповнену слідами стародавніх цивілізацій, яка є мостом між двома континентами та різними культурними проявами». Ця земля, за його словами, «дорога кожному християнинові», адже тут проповідував святий Павло, тут відбулися перші сім Вселенських Соборів, тут в Ефесі, згідно з переданням, якийсь час жила Марія, Мати Ісуса.

Святіший Отець також висловив задоволення з приводу того, що має нагоду продовжити діалог, започаткований його попередниками. «Ми потребуємо діалогу, який поглиблюватиме пізнання та з належним розпізнаванням цінуватиме багато речей, які нас об’єднують, й, одночасно, дозволятиме нам зі спокійним та мудрим духом брати до уваги відмінності, щоб також з них могти почерпнути повчання», – зауважив Папа, наголошуючи на необхідності терпеливо продовжувати зусилля, спрямовані на користь миру, що ґрунтується на пошані фундаментальних прав людини, адже «на цій дорозі можливо подолати пересуди й фальшиві побоювання, залишаючи місце для пошани, зустрічі та розвитку якнайкращих енергій на користь усіх».

Для цього, як наголосив Глава Католицької Церкви, фундаментальним є те, щоб громадяни кожного віровизнання втішалися однаковими правами та сповняли однакові обов’язки, що сприятиме співпраці та віддалятиме непорозуміння. «Релігійна свобода та свобода слова, дійсно гарантовані усім, – додав він, – стимулюватиме розквіт дружби, стаючи красномовним знаком миру. Близький Схід, Європа та світ очікують цього розквіту».

Папа закликав не миритися з безперервними конфліктами, немовби покращення ситуації не було би можливим, але «з Божою допомогою» завжди оновлювати «сміливість миру». А для досягнення цієї «благородної та невідкладної мети» важливий внесок може зробити «міжрелігійний та міжкультурний діалог», відкидаючи будь-які форми «фундаменталізму та тероризму, що сильно принижує гідність всіх людей та зловживає релігією».

«Фанатизмові, фундаменталізмові, ірраціональним страхам, які підтримують непорозуміння й дискримінацію, слід протиставляти солідарність всіх віруючих, колонами якої будуть пошана до людського життя, релігійна свобода, що означає свободу культу й можливість жити згідно з релігійною етикою, зусилля, спрямовані на те, щоби всім гарантувати все необхідне для гідного життя, дбаючи також про навколишнє середовище», – наголосив Святіший Отець, додавши, що цього всього особливим чином потребують народи Близького Сходу.

Одним із наслідків триваючих у згаданому регіоні конфліктів є те, що сотні тисяч людей були змушені залишити свої домівки, а Туреччина, «великодушно приймаючи велику кількість біженців, безпосередньо втягнута у наслідки цієї драматичної ситуації на своїх кордонах», а тому, за словами Папи, «міжнародна спільнота має моральний обов’язок допомогти їй подбати про біженців». «Поряд з необхідною гуманітарною допомогою, не можна залишатися байдужими перед обличчям того, що спричинило ці трагедії. Ще раз наголошуючи на тому, що зупинити несправедливого агресора є законним, але завжди шануючи міжнародне право, хочу також пригадати, що не можна ввіряти вирішення проблеми лише військовій відповіді».

Підсумовуючи, Глава Католицької Церкви зазначив, що на Туреччині, з огляду на її історію та розташування, лежить велика відповідальність, адже вона може сприяти зустрічі між цивілізаціями та накреслювати практичні шляхи миру і справжнього поступу. «Нехай же Всевишній благословить і захистить Туреччину й допомагає їй бути дійсним та переконаним будівничим миру!», – побажав Папа.