Папа до японської молоді: Запитуйте себе не для чого живете, а для кого
  • Втр, 26/11/2019 - 10:41

Звертаючись до японської молоді Папа зазначив, що протиотрутою від почуття самотності є здатність розділяти з іншими радість життя.

У понеділок, 25 листопада 2019 р., Папа Франциск прибув до Катедрального собору Пресвятої Марії в Токіо, де він зустрівся з молоддю. Вислухавши свідчення трьох молодих людей, Святіший Отець дав відповідь на питання, які вони заторкнули.

Майбутнє – в гармонії відмінностей

Він зауважив, що присутність молодих представників різних культур і релігій свідчить про те, що майбутнє не є «однобарвними»: якщо маємо мужність, то можна дивитися на нього як на гармонію відмінностей кожного зокрема. «нам потрібно зростати в братерстві, в пошані до інших і в пошані до різних досвідів та відмінних точок зору, – наголосив Папа. – ця зустріч є святом, бо ми свідчимо, що культура зустрічі можлива, що це – не утопія, що ви, молоді, маєте особливу чутливість, аби її розвивати».

 

 

До буллізму вдаються слабкі люди, аби самоутвердитися  

Далі Вселенський Архиєрей прокоментував свідчення Леонардо, який розповів про свій болючий досвід як жертва цькування-буллізму. Папа зазначив, що постраждалі від буллізму, іноді, звинувачують себе самих за те, що вони стали «легкою здобиччю», бо були занадто слабкими. Він наголосив, що, як це не парадоксально, але слабкими є саме ті, хто робить боляче іншим, бо вони думають, що таким чином можуть утвердити власну ідентичність, «почуватися кимось». За словами Святішого Отця, найєфективнішою зброєю проти буллізму є не замовчувати, а говорити про такі дії та їх засуджувати.

Не зупинятися на стражданні

Підтримкою в стражданнях тих, хто зазнає несправедливості з боку інших, як наголосив Папа, є погляд на Христа, Який досвідчив, що означає бути «іншим», зазнав зневаження й відкинення, аж до розп’яття. Наступник святого Петра закликав Леонардо не зосереджуватися на проблемах, на тому, чого нам не вистачає, а думати про те, що ми можемо дарувати іншим. 

“ Світ потребує тебе, – наголосив він, звертаючись до юнака – ніколи не забувай про це; Христос потребує тебе, аби ти підбадьорив багатьох, які сьогодні просять подати їм руку, аби допомогти їм піднятися. ”

 

 

Папа вказав на важливість розвивати здатність дарувати іншим свій час, вміння слухати й розуміти інших, бо тільки таким чином зможемо відкрити свої рани на любов, що може перетворити нас, і почнемо перетворювати світ.

Радіти життям разом з іншими  

Відповідаючи на запитання молодої японки Мікі про те, яким чином молодь може віднайти простір для Бога в суспільстві нестямного поспіху, що зосереджене тільки на конкуренції та продуктивності, Глава Католицької Церкви зазначив, що люди втрачають радість життя, бо нездатні розділяти її з іншими. «Ви будете щасливими, будете давати плоди, якщо зберігатимете здатність розділяти з іншими радість життя», – наголосив він, додаючи, що виключно матеріальне багатство не здатне вчинити щасливими.

Для кого живемо?

Далі звертаючись до цієї теми, Папа Франциск підкреслив, що важливо запитувати себе не для чого живемо, а для кого живемо, з ким розділяємо наше життя. «Речі важливі, але люди є необхідними, – додав він. – Без них ми стаємо нелюдяними, втрачаємо обличчя, втрачаємо ім’я та стаємо ще одним предметом, можливо, найкращим серед інших, але, однак, предметом; а ми – не предмети, ми –люди».

«Вірний приятель – міцна захорона: хто знайшов його, той знайшов скарб (Сирах 6,14), – процитувавши цей старозавітній вислів, Святіший Отець закликав японську молодь розділяти своє життя з іншими. «Надія на майбутнє, – наголосив він, – ґрунтується на культурі зустрічі, гостинності, братерства й пошани до гідності кожної людини, насамперед, до тих, хто найбільше потребує любові й співчуття.

 

 

Пізнавати себе в спілкуванні з іншими

Пояснюючи важливість поєднувати молитву й служіння іншим, Вселенський Архиєрей зазначив, що молитва є духовним диханням, внутрішнім рухом, в якому можемо слухати Бога, Який промовляє до нас у глибині нашого серця. Для духовного життя потрібен також зовнішній рух, яким є служіння іншим. Саме цей подвійний рух, за його словами, дозволяє нам зростати й усвідомлювати, що Бог нас любить і що Він довірив кожному з нас особливе покликання, яке відкриємо мірою того, як даруватимемо себе іншим.

 

 

Відповідаючи на запитання молодої вчительки Масако про те, як можна допомогти молоді усвідомити власну доброту і цінність, Папа пояснив, що для того, аби зростати й пізнати власну ідентичність, не можемо дивитися в дзеркало, потрібно вийти назовні, прямувати назустріч іншим, особливо, найбільш потребуючим. У цьому контексті Папа звернув увагу на присутність серед учасників зустрічі групи біженців, зазначаючи, що до них потрібно ставитися як до власних братів і сестер.

 «Не приглушуйте своїх мрій!»

На завершення Святіший Отець подякував молодим японцям за гостинність, за терпеливе слухання й за те, що поділилися своїми свідченнями. Він закликав їх не відмовлятися від своїх мрій, наважуватися дивитись на чудові перспективи.

«Японія потребує вас, – наголосив він, – світ потребує вас бадьорими, а не сплячими, потребує вас великодушними, радісними й сповненими ентузіазму, здатними будувати дім, відкритий для всіх».