Папа до Згромадження святого Йосифа: вірність і розпізнавання знаків часу
  • Птн, 17/03/2023 - 15:54

Зустрічаючись із членами Згромадження святого Йосифа, Святіший Отець закликав їх наслідувати свого засновника – святого Леонардо Муріальдо, який зумів розпізнати суворі виклики часу, щоб завдяки силі Святого Духа принести плоди богопосвяченого життя.

17 березня 2023 р. Папа Франциск прийняв на аудієнції членів Згромадження святого Йосифа, які цьогоріч святкують 150-ліття від заснування свого чернечого інституту. У своєму слові Святіший Отець наголосив та трьох важливих аспектах: першість Божої любові, уважність до мінливого світу та батьківська лагідність любові.

Розуміти потреби часу

Згадуючи про час заснування Згромадження святим Леонардо Муріальдо для опіки та навчання дітей і молоді, Папа виокремив непрості тогочасні умови, пов’язані з антиклерикалізмом та масонським рухом. «Тож він заснував його у Турині, у цьому суворому контексті, позначеному такою великою моральною, культурною та економічною бідністю, перед лицем якої він не залишився байдужим: він прийняв виклик і взявся до роботи, посеред масонства. Так народилася реальність, яка протягом півтора століть збагачувалася людьми, ділами, різноманітним культурним досвідом і, насамперед, великою любов’ю», – зауважив Святіший Отець. За його словами, насіння, посіяне Богом у Церкві за посередництвом святого Леонардо, сьогодні проросло та принесло багато плодів, серед яких – близько п’ятсот членів Згромадження святого Йосифа. Папа Франциск пригадав про свій лист з нагоди ювілейного року, адресований Згромадженню, у якому побажав продовжувати зростати в мистецтві розуміння потреб часу та забезпечити їх креативністю Святого Духа. «Духом неможливо керувати, це Він веде нас вперед. Все, що потрібно, це розпізнавання і вірність», – підкреслив Святіший Отець.

Першість Божої любові

Папа Франциск виокремив досвід Божої любові в житті святого Леонардо Муріальдо, який дозволити Богові полюбити себе: у цьому була таємниця його життя і апостольської діяльності. «І це запрошення стосується також і нас: дозвольмо Богу любити нас, щоб бути вірогідними свідками Його любові; дозвольмо Його любові дедалі більше керувати нашими почуттями, думками та діями», – закликав Святіший Отець, апелюючи до потреби тиші, молитви та служіння в богопосвяченому житті.

Вагома роль мирян у Церкві

Говорячи про іншу рису святого Леонардо, Папа підкреслив його глибоке духовне містичне життя, яке зробило його також дуже уважним і чутливим до потреб людей свого часу. «Він став речником пророчого слова Церкви у світі, в якому домінували економічні та владні інтереси, надаючи голос найбільш маргіналізованим. Тоді він зміг збагнути цінність мирян у житті й апостольській діяльності Божого люду», – зазначив Святіший Отець. У цьому контексті, за словами Папи, він був сміливим, розумним та відкритим Божим чоловіком, враховуючи реалії того часу. «Я запрошую вас культивувати ті ж самі його запал і його мужність: разом, миряни, ченці та черниці, на спільних дорогах молитви, розпізнавання та праці, щоб бути ремісниками справедливості та сопричастя», – сказав Папа.

Культивування братерства через самопожертву

Говорячи про іншу цінність харизми Згромадження святого Йосифа – батьківську ніжність любові – Святіший Отець запросив чернецтво до життя в дусі братерства, на зразок Богородиці: бути сильними у свідченнях і лагідними в любові. «А для цього треба знати, як нести хрест. Потрібна молитва, потрібна жертва», – зазначив Папа Франциск. На завершення він пригадав запрошення засновника Згромадження святого Йосифа щодо святості, до якої потрібно спішити, йдучи стопами своїх небесним покровителів.