Папа до жінок-в’язнів Аргентини: будьте людьми, що породжують надію
  • Срд, 13/02/2019 - 10:07

«Ви позбавлені свободи, але не гідності чи надії», – запевнив Папа у листі до аргентинських жінок-в’язнів

Папа Франциск листується з аргентинськими жінками, що відбувають покарання в жіночому пенітенціарному закладі Есейса в провінції Буенос-Айрес. Відповідаючи на лист ув’язнених, в якому вони розповідали про свої болі й побоювання, ставили питання щодо становища жінок і матерів, які перебувають за ґратами, Святіший Отець пояснив, що в’язниця не може бути зведена тільки до місця простого покарання, бо «суспільство має обов’язок сприяти реінтеграції ув’язнених у суспільство, а не відкидати їх». Він зазначив, що реінтеграція «починається шляхом створення системи, яку можна назвати «системою соціального здоров’я», тобто суспільства, яке гарантуватиме, щоб не погіршились стосунки між сусідами в міських кварталах, у школах, у будинках, в усіх сферах суспільного життя. І, насамперед, це буде суспільство без виключення чи маргіналізації».

Крім того, вказав Папа, «Ісус закликає нас відмовитись від спрощеної логіки поділяти людей на добрих і поганих, а вступити в іншу динаміку, здатну прийти нашу слабкість, обмеження і гріховність, щоб могти прямувати вперед. І ми спроможні це зробити, адже Боже милосердя огортає нас усіх.

Ви не числа, а люди

Святіший Отець згадує, що чимало ув’язнених жінок є матерями, які просять допомогти їхнім дітям. «Ці жінки знають, що означає породжувати життя, і тепер вони зустрічаються з викликом породити майбутнє і здатні це зробити, незважаючи на те, що повинні боротись проти численних обмежень та зумовленостей». Папа Франциск закликає ув’язнених жінок пам’ятати, що вони не є числами, але людьми, здатними породжувати надію, бо хочуть в неї вірити.

На закінчення, уточнивши, що жоден конфлікт не вирішується шляхом ізоляції, вилучення чи відкидання людей, Святіший Отець зауважив, що багато разів ми забуваємо про те, що мало би бути в центрі турботи про ув’язнених жінок: їхнє життя, життя їхніх сімей, а також і тих, що стали жертвами насильства.