Папа до журналістів: розповідайте добрі новини й викривайте фальшиві
  • Втр, 24/09/2019 - 10:24

Які завдання стоять перед журналістом в епоху інтернету, якщо це, зокрема, католицький журналіст? Відповідь на це запитання Святіший Отець дав делегації Католицької Спілки Італійської Преси.

Не боятися перевернути загальноприйняті пріоритети новин, щоб давати голос тим, які його не мають. Із таким закликом Папа Франциск звернувся до членів Католицької Спілки Італійської Преси, приймаючи їх у понеділок, 23 вересня 2019 р., в контексті відзначення 60-річчя організації.

Покликання до спільноти

Святіший Отець звернув увагу на те, що зустріч з нагоди відзначення річниці є спогадуванням «спільнотного покликання», що є мрією засновників створити «професійне та церковне згуртування, що черпає натхнення зі служіння людям, з Євангелія та навчання Церкви». Він заохотив розвивати цю місію, завжди черпаючи живильні соки із коріння, яким є «віра, захоплення історією людей та дбання про антропологічний та етичний виміри комунікації».

Почуватися вільними

Щоб «оновити співзвучність з Церковним вченням», Папа заохотив журналістів бути «голосом сумління журналістики, спроможної відрізняти добро від зла, гуманні рішення від нелюдських». За його словами, журналіст покликаний «відновлювати пам’ять про факти, трудитися задля суспільної єдності, будь-якою ціною говорити правду».

«Це означає також бути вільними перед обличчям аудієнції: промовляти з євангельським стилем “так, так”, або “ні, ні”, бо що більше від того, те походить від лукавого. Комунікація потребує істинних слів серед багатьох порожніх слів. І в цьому на вас лежить велика відповідальність: ваші слова переповідають світ та його формують, ваші розповіді можуть породити простір свободи, або рабства, відповідальності, або залежності від влади», – сказав Глава Католицької Церкви, також закликаючи журналістів робити свій внесок у «викривання фальшивих і деструктивних слів».

Голос тих, які позбавлені голосу

За словами Святішого Отця, завданням журналіста в епоху інтернету є «визначати вірогідні джерела, розглядати їх у відповідному контексті, інтерпретувати та встановлювати ієрархію». Неприйнятним, на його думку є те, що новина про смерть людини, яка замерзла на вулиці, не викликає ажіотажу, як повідомлення про падіння біржових індексів.

«Не бійтеся перевертати порядок новин, щоб дати голос тим, хто його не має; розповідати “добрі новини”, які породжують суспільну дружбу, розповідати не казочки, але дійсні добрі новини; будувати спільноти мислення та життя, спроможні читати знаки часу», – заохотив Наступник святого Петра католицьких журналістів.

Відтинати сухі гілки

Папа також звернув увагу на те, що для того, аби така асоціація й надалі приносила плоди, вона повинна вміти «смиренно розпізнавати та підрізати “сухі гілки”, які всохли саме через те, що з бігом часу втратили контакт з корінням». За його словами, сьогодні журналісти діють «у радикально відмінному культурному й історичному контексті», ніж той, в якому вони народилися. Але також розвинулися нові способи участі в асоціаціях, що є нагодою для «реформування зсередини, щоби пропонувати ще краще свідчення».

Декалог журналіста

Наприкінці Святіший Отець також згадав про проголошеного 2010 року блаженним Мануеля Лосано Ґаррідо, який був першим беатифікованим журналістом мирянином. Він жив у період громадянської війни в Іспанії, «коли бути християнином означало ризикувати життям».

«Не зважаючи на хворобу, яка примусила його прожити 28 років у інвалідному кріслі, він не перестав любити свою професію. В своєму “декалозі журналіста” він радить “платити монетою відвертості”, “замішувати хліб чистої інформації сіллю стилю та дріжджами вічності” та не подавати на стіл “ні кондитерські вироби, ані гострі страви, але, радше, добрий кусень чистого й сповненого надії життя”. Це насправді чудовий приклад для наслідування!» – сказав Папа.