Папа: Добрим є не чинити зла, але злим є не робити добро
  • Нед, 12/08/2018 - 16:07

Ми є відповідальними за те добро, яке могли зробити, але не зробили. Про це Святіший Отець нагадав молоді під час особливого проказування молитви «Ангел Господній»

Щоб бути добрим християнином, не вистачить не робити зла, але необхідно чинити добро. На це звернув увагу Папа Франциск перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 12 серпня 2018 року, яке мало особливий характер. Святіший Отець прибув на площу Святого Петра у Ватикані наприкінці Святої Меси, яку кардинал Ґвальтьєро Бассетті, Голова Єпископської Конференції Італії, відслужив з нагоди всеіталійського передсинодального паломництва молоді.

Після зустрічі напередодні, що відбулася на давньоримському іподромі Circus Maximus, Глава Католицької Церкви ще раз приєднався до юнаків і дівчат з усієї Італії, аби наприкінці Євхаристійного богослужіння доручити їм завдання свідчити віру в своїх середовищах і поблагословити подарунки, які італійська молодь повезе до Панами: репродукції статуї Лоретанської Богородиці та розп’яття з храму святого Дам’яна в Ассізі.

Як не засмутити Святого Духа?

Промовляючи після вітального слова кардинала Бассетті, Папа коментував заклик святого Павла з Послання до Ефесян: «Не засмучуйте Святого Духа, Яким ви були назнаменовані на день відкуплення». Як можна засмутити Святого Духа? Всі ми «отримали Його в Хрищенні та Миропомазанні», а тому, щоб не засмучувати Його, ми повинні жити «послідовно з хрищальними обітницями». «Послідовно, а не лицемірно», – наголосив Святіший Отець, нагадуючи про те, що ці обітниці мають два аспекти: «відречення від зла та прийняття добра».

Відречення від зла

«Зректися зла означає сказати “ні” спокусам, гріхові, сатані. Якщо конкретніше – це означає сказати “ні” культурі смерті, яка проявляється у втечі від реального у фальшиве щастя, що виражається через брехню, обман, несправедливість, зневагу до ближнього», – сказав Папа, додаючи:

«Нове життя, дане нам у Хрищенні, джерелом якого є Святий Дух, відкидає поведінку, опановану почуттями поділів і незгоди. Тому святий Павло закликає усунути зі свого серця “усяку досаду, гнів, лють, крик та хулу разом з усією злобою”».

Робити добро

Але, як зауважив далі Святіший Отець, для того, щоб бути добрим християнином, «не вистачить не чинити зла», але необхідно «приступити до добра, чинити добро». Тому святий Павло додає: «Будьте, натомість, добрі один до одного та милосердні, прощайте один одному, як Бог у Христі вам простив».

«Іноді трапляється почути, як дехто каже: “Я нікому не роблю нічого злого”. І вважає себе святим. Добре, але чи ти чиниш добро? Такі люди не чинять зла, але також і добра, а їхнє життя скочується у байдужість, апатію, літеплість. Таке наставлення суперечить Євангелію, воно суперечить вашій природі молодості, бо ви з природи є динамічними, захопленими та мужніми», – сказав Наступник святого Петра заохотивши юнаків і дівчат кілька разів повторити: «Це добре не чинити зло, але зле не робити добро».

Протистояти злу добром

У цьому контексті Папа заохотив молодь бути «героями добра» та не почуватися в порядку лише тоді, коли не роблять нічого злого. Адже «кожен винен за добро, яке міг зробити, але не зробив». «Не вистачить не ненавидіти, потрібно прощати; не вистачить не носити в серці образу, потрібно молитися за ворогів; не вистачить не бути причиною поділів, потрібно нести мир туди, де його нема; не вистачить не говорити зле про інших, потрібно перебити, коли чуємо, як про когось говорять зле. Зупинити обмову – це вчинити добро», – наголосив Святіший Отець, підсумовуючи:

«Бо якщо не противимося злу, то мовчазно його підживлюємо. Необхідно діяти там, де поширюється зло. Бо зло поширюється там, де бракує мужніх християн, які протистоять йому добром, “ходивши у любові” згідно із пересторогою святого Павла (…) Нехай же Пречиста Діва Марія підтримує нас Своїм материнським заступництвом, щоби кожен з нас кожного дня ділами міг казати “ні” злу і “так” добру».

 

Подяка душпастирям молоді

Після проказування молитви «Ангел Господній» Папа ще раз звернувся до присутніх з привітанням, поширюючи його на всіх учасників зустрічі, римлян і паломників, які прибули з різних частин світу. Особливо подякувавши італійській молоді, яка разом з єпископами прибула на цю прощу до Риму, він скерував окрему думку до осіб, задіяних у молодіжному душпастирстві:

«Дуже дякую священикам, дякую за цю працю, яку вони виконують день за днем, дякую за терпеливість, адже потрібно багато терпеливості, щоби працювати з молоддю! І дякую також сестрам, які працюють з вами: я бачив багатьох сестер!».

«Дорогі юнаки і дівчата, повертаючись до своїх громад, свідчіть своїм ровесникам та всім, кого зустрічатимете, радість братерства і спільності, якої ви зазнали під час цих днів паломництва та молитви», – сказав на завершення Святіший Отець, бажаючи всім благодатної неділі та просячи не забувати молитися за нього.