Папа: долати обмеженість власних категорій і відкриватись на Святого Духа
  • Срд, 16/10/2019 - 17:32
Звертаючись до вірних під час загальної аудієнції, Папа Франциск розповів про подію, описану в Діяннях Апостолів, яка сталася зі святим Петром і змінила його самого та хід євангелізації.

«Подорож Євангелія світом, про яку св. Лука розповідає в Діяннях Апостолів, супроводжується надзвичайною креативністю Бога, який об’являється в несподіваний спосіб», – цими словами Святіший Отець розпочав катехизу під час загальної аудієнції на площі святого Петра в середу, 16 жовтня 2019 року.

Видіння, що змінює ментальність

Папа зосередив увагу на подіях, описаних в десятій та одинадцятій главах Діянь Апостолів, що стали переломними в житті святого Петра. Під час молитви він отримує видіння, спрямоване та те, аби змінити його ментальність. Він бачить велику скатертину, на якій були «всякі чотириногі, плазуни земні й небесні птиці», і чує голос, який велить йому їсти м’ясо цих тварин. Як вірний єврей, Петро відповідає, що «ніколи не їв нічого поганого й нечистого». І тоді знову лунає голос до нього: «Що Бог очистив, ти не називай нечистим» (пор. 10, 11-15).

 

Відмова від категорій «чистого» й «нечистого»

Папа Франциск пояснив, що в цьому уривку Діянь Апостолів бачимо, що Господь хоче, аби святий Петро не оцінював події через призму категорій «чистого» й «нечистого», а навчився по-іншому дивитися на людину та на наміри її серця, бо те, що вчиняє людину нечистою, не походить ззовні, а виходить з її серця (пор. Мк 7, 21).

Після того видіння Бог посилає Петра до помешкання необрізаного чужоземця Корнилія, «сотника, з полку, що звався італійським» (пор. Ді 10, 1-2). Він був «побожний і богобоязливий», але не був євреєм. В домі Корнилія Петро звіщає розп’ятого й воскреслого Христа та прощення гріхів тим, хто вірить в Нього. Коли апостол проповідував, на Корнилія та його родину зійшов Святий Дух і Петро охристив їх в ім'я Ісуса Христа (пор. Ді 10,48).

 

Покликання бути посередниками

За словами Вселенського Архиєрея, все, що трапилася з  Петром, було надзвичайною подією й новина про це дійшла до Єрусалиму, де обрізані співбрати дорікали йому за цю поведінку. Але після зустрічі з Корнилієм, святий Петро, звільнившись від себе самого, увійшов у глибше сопричастя з Богом та іншими, «бо побачив Божу волю в діянні Святого Духа». Тепер він усвідомив, що «вибір Ізраїлю не є винагородою за заслуги, а знаком безкорисливого покликання бути посередниками між божественним благословенням і поганськими народами».

 

Перешкода чи заохочення на шляху до Бога

Святіший Отець наголосив, що ця подія, яка сталася зі святим апостолом Петром, вчить нас, що євангелізатор не може стояти на заваді креативній дії Бога, Який «хоче, аби всі люди спаслися» (1 Тим 2, 4), а повинен сприяти зустрічі сердець з Господом. Папа закликав замислитися над тим, як ми ставимося до наших братів, особливо тих, що не є християнами і чи ми не є перешкодою для їхньої зустрічі з Богом.

“ Просімо сьогодні благодаті, – закликав на завершення Папа Франциск, – дозволити Богові дивувати нас Своїми несподіванками, не перешкоджати Його креативності, але розпізнавати й заохочувати нові шляхи, якими Воскреслий виливає Свого Духа на світ і притягає серця, являючись як «Господь усіх» (Ді 10,36). ”