Папа: Допомагати мирянам бути свідками Христа
  • Пон, 18/11/2019 - 16:19

У суботу, 16 листопада 2019 р., Папа Франциск прийняв на аудієнції учасників Пленарної Асамблеї Дикастерії в справах мирян, сім’ї та захисту життя, першої з того часу, як вона два роки тому увібрала в себе тодішні дві Папські ради: Раду в справах мирян і Раду в справах сім’ї.

Серце вселенської Церкви

Звертаючись до присутніх Святіший Отець запропонував їм дві настанови, що повинні бути орієнтиром у діяльності молодої Дикастерії.

Перша настанова полягає в тому, аби відчувати серцем Церкви. Папа зазначив, що працівники Дикастерії – священики, богопосвячені особи та миряни – покликані трудитися пліч-о-пліч у служінні вселенській Церкві, допомагаючи мирянам, сім’ям та захищаючи життя, і тому їхні серця повинні уподібнюватися до серця Церкви. 

“ Йдеться, насамперед, про те, аби перейти від місцевої перспективи до вселенської,– зазначив Святіший Отець. – Церква не ототожнюється з моєю рідною дієцезією, з церковним рухом, до якого належу, чи богословською школою, або духовною традицією, в якій я сформувався. Церква є католицькою, вселенською і вона є ширшою й великодушнішою, (лат. “magnanima”) ніж моя особиста точка зору. ”

Церква – матір, що дбає про злагоду та зростання дітей

Уподібнення до серця Церкви, за словами Наступника святого Петра, є також уподібненням до Церкви як матері, що бажає, насамперед, згоди між усіма своїми дітьми, прагне, аби вони зростали самостійними, креативними й ініціативними та вміє оберігати історію й живу традицію своєї сім’ї.

 

Брати у вірі, що допомагають свідчити Христа

Посилаючись на тему Пленарної Асамблеї Дикастерії, присвяченої темі формування мирян, спрямованої на зміцнення їхньої ідентичності й місії у світі, Папа Франциск запропонував працівникам Дикастерії другу настанову – дивитися на інших братнім поглядом.

Святіший Отець наголосив, що вони не повинні бути «соціальними» чи «церковними інженерами», що розробляють стратегії для поширення серед мирян у всьому світі певної релігійної ідеології. «Ви покликані до того, – пояснив він, – аби мислити й діяти як “брати у вірі”, пам’ятаючи, що віра завжди народжується з особистої зустрічі з живим Богом і живиться Святими Таїнствами Церкви». Вселенський Архиєрей також підкреслив, що в процесі формування мирян потрібно присвячувати велику увагу молитві.

Пам’ятати про власні труднощі й виклики

Папа зазначив, що основне завдання Дикастерії полягає не стільки у тому, аби допомогти мирянам увійти в церковні структури й програми, а, насамперед, в тому, аби «допомогти їм зміцнити усвідомлення того, що вони є Христовими свідками в приватному житті, на місці праці та в суспільстві». За його словами, аби уникати занадто віддаленої від життя духовності, працівники Дикастерії повинні завжди пам’ятати про виклики й труднощі, які вони самі переживають у своїх сім’ях та в соціальному житті.

Бути близькими до християн в усьому світі

Святіший Отець також закликав присутніх наближатися до християн, що належать до різних соціальних категорій в кожній частині світу, наприклад тих, що не належать до жодної церковної громади, чи до тих, які мешкають на периферіях, або становлять меншість у своїх країнах.

 

Не «клерикалізувати» мирян

Папа Франциск наголосив, що не слід «клерикалізувати» мирян. Він зазначив, що священики, помічаючи здібного й побожного мирянина на парафії, часто бажають висвятити його на диякона, а ставши дияконом, той забуває про те, що його першим завданням є служити іншим.

 Провід Дикастерії в справах мирян, сім'ї та захисту життя

Провід Дикастерії в справах мирян, сім'ї та захисту життя

Жінки в Церкві – не тільки виконавці

Вселенський Архиєрей звернув увагу також на те, що Заступниками Секретаря Дикастерії в справах мирян, сім’ї й захисту життя є дві жінки. Він наголосив, що потрібно дедалі більше включати жінок у дорадчі органи та органи управління. Роль жінки в Церкві, за його словами, не повинна обмежуватися тільки виконавчими завданнями, жінка могла б також очолити Дикастерію. Він додав, що жінка є образом матері-Церкви, бо «Церква» є жіночого роду.

На завершення Святіший Отець ввірив присутніх під покров Матері Божої, подякувавши їм за служіння та уділив їм своє Апостольське благословення.