Папа доручив Дикастерії віровчення відкрити процес у справі отця Рупніка
  • Птн, 27/10/2023 - 18:08
Папа Франциск вирішив скасувати термін давності, щоб уможливити процес щодо колишнього єзуїта та відомого митця, щодо якого деякі черниці висунули звинувачення в психологічному і сексуальному насильстві. Комісія із захисту неповнолітніх вказала Папі на «серйозні проблеми» у веденні справи і «відсутність близькості до постраждалих».

Папа Франциск прийняв рішення переглянути справу о. Марка Рупніка, відомого автора мозаїк і проповідника, звинуваченого в психологічному і сексуальному насильстві щодо деяких повнолітніх богопосвячених осіб і виключеного в червні минулого року з Товариства Ісуса, членом якого він був. Папа доручив Дикастерії доктрини віри вивчити цю справу і «вирішив скасувати термін давності, щоб уможливити проведення процесу», як зазначається в комюніке пресслужби Святого Престолу.

Рішення, пояснюється в повідомленні, було прийнято після того, як у вересні Папська комісія у справах захисту неповнолітніх засигналізувала Папі про «серйозні проблеми» при розгляді справи Рупніка та «брак близькості до постраждалих». «Папа, – йдеться далі у комюніке, – твердо переконаний, що якщо Церква і повинна чогось навчитися у Синоду, то це уважно і зі співчуттям слухати тих, хто страждає, особливо тих, хто відчуває себе маргіналізованим у Церкві».