Папа дослідникам космосу: Ніколи не треба боятися істини
  • Птн, 12/05/2017 - 14:28

«Виходячи на околиці людського знання, можна дійсно пережити справжній досвід Господа Бога, що здатний наповнити наше серце», – сказав Папа Франциск, зустрічаючись у п’ятницю, 12 травня 2017 р., вранці, з учасниками конференції «Чорні діри, гравітаційні хвилі та сингулярність простору-часу», організованої Ватиканською обсерваторією з нагоди 50-річчя відходу до вічної видатного космолога о. Жоржа Леметра.

«Теми, які ви обговорювали цими днями у Кастель Ґандольфо, викликають особливе зацікавлення з боку Церкви, оскільки стосуються питань, які до глибини заторкують нашу свідомість. Це, зокрема, питання про початок всесвіту та його подальший розвиток, про глибоку структуру простору й часу», – сказав Святіший Отець, відзначивши: «Очевидно, що ці теми мають особливе значення для науки, філософії, богослов’я та для духовного життя. Вони представляють “арену”, на якій ці різні дисципліни зустрілися, а іноді й зіштовхнулися».

У цьому контексті Глава Католицької Церкви звернув увагу на те, що монсеньйор Леметр, будучи католицьким священиком та космологом, «у неустанному творчому напруженні між наукою та вірою», завжди стояв на захисті «методологічного розрізненням» між науковою та богословською сферами, бачачи в них відмінні компетенції, які, однак, «гармонійно поєдналися в його житті». «Це розрізнення, – додав Папа, – вже присутнє у святого Томи Аквінського, запобігає від зривів, які є однаково шкідливими як для віри, так і для науки».

За словами Святішого Отця, серед часово-просторової безмежності всесвіту людина може «відчувати захоплення та усвідомлення своєї незначності», пробуджуючи в душі слова псалмоспівця: «Чим є людина, що ти про неї пам’ятаєш». А цитуючи слова Ейнштейна: «Можна сказати, що вічною таємницею світу є його зрозумілість», – Папа зауважив, що «існування та зрозумілість всесвіту є не плодом хаосу чи випадку, але божественної Премудрості»

«Радію вашою працею, високо її ціную та заохочую вас бути витривалими у пошуках істини. Ніколи не треба боятися істини, ні займати позу замкненості, але приймати новизну наукових відкриттів із смиренним наставленням», – підсумував Святіший Отець.