Папа: Доторкаймося до Божого милосердя через Христові рани
  • Пон, 29/04/2019 - 10:23

Три дарунки, які воскреслий Ісус приніс Своїм учням, являючись їм після воскресіння, були в центрі уваги роздумів, якими Святіший Отець поділився в неділю Божого милосердя.

Крім радості та миру, воскреслий Ісус приніс Своїм учням в дар також місію. Про це нагадав Папа Франциск, коментуючи перед проказуванням молитви «Царице Неба» в неділю, 28 квітня 2019 р., розповідь святого Івана про те, як Ісус після воскресіння явився апостолам, зібраним у світлиці Тайної Вечері.

Христові рани – джерело миру й милосердя

Як зауважив Святіший Отець, перші слова Ісуса були: «Мир вам». Він приносить «справжній мир», оскільки через Свою жертву на хресті «здійснив примирення між Богом і людством та переміг гріх і смерть». Першими, хто потребував цього миру, були апостоли, які після арешту, засуду та смерті Учителя були огорнуті страхом і розгубленістю. Й Ісус стає живий між ними та, «показуючи Свої рани на прославленому тілі», дарує їм мир, як «плід Своєї перемоги».

Але того вечора з ними не було апостола Томи, який не повірив свідченню інших апостолів і забажав особисто пересвідчитися в тому, що вони розповідали. І через вісім днів Ісус «вийшов назустріч невірству Томи», запрошуючи доторкнутися до ран. «Вони є джерелом миру, бо є знаком безмежної любові Ісуса, Який здолав ворожі до людини сили, тобто, гріх та смерть», – мовив Єпископ Риму, зазначаючи, що Ісус запрошує доторкнутися до Його ран всіх тих, хто відчуває брак миру, доторкаючись до них в тих людях, які представляють ці рани, «що є джерелом Божого милосердя».

«Всі ми потребуємо милосердя. Знаємо про це. Наблизьмося до Ісуса й доторкнімося до Його ран у наших страждаючих братах і сестрах. Христові рани – це скарб: звідтіля випливає милосердя», – додав Папа, нагадуючи, що Ісус з цими ранами стоїть перед Небесним Отцем, немовби кажучи: «Отче, ось ціна, яку я заплатив за моїх братів і сестер».

Воскресіння – найвагоміша причина радості

«Другим даром, який воскреслий Ісус приніс учням, є радість», – вів далі Святіший Отець, вказуючи на те, що євангелист зазначає, що «учні зраділи, побачивши Господа». Святий Лука, у свою чергу, говорить, що «не могли повірити з радості».

«Також і ми, коли трапиться щось неймовірного й прекрасного, хочеться сказати: “Не можу повірити, це не може бути!”. Це ж трапилися з учнями, вони не йняли віри з радості. Ось яку радість нам приносить Ісус. Якщо сумуєш, якщо тобі бракує миру, поглянь на розп’ятого і на воскреслого Ісуса, на Його рани й черпай радість», – заохотив Папа.

Передавати далі дари миру й радості

Як зазначив далі Наступник святого Петра, «крім миру та радості, Ісус приносить в дарі учням також місію». Він каже їм: «Як мене послав Отець, так і я посилаю вас». Христове воскресіння є «новим динамізмом любові», спроможним перемінити світ.

Тож і нам, за словами Папи, запрошені «з вірою приступити до Ісуса, відкриваючи своє серце на мир, на радість і на місію». «Але на забуваймо про Ісусові рани, бо з них випливає мир, радість та сили для місії», – закликав він, заохочуючи піднести молитву до Пречистої Діви Марії, Цариці неба й землі, просячи в неї материнського заступництва.

Оплески для нових блаженних

Після проказування молитви «Царице Неба» Святіший Отець скерував свою думку до Ла-Ріохи в Аргентині, де напередодні були проголошені блаженними четверо мучеників: єпископ, чернець-францисканець, дієцезальний священик та мирянин. «Ці мученики за віру були переслідувані задля справедливості та євангельської любові. Нехай же їхній приклад і заступництво особливо підтримує тих, які трудяться на користь справедливішого та солідарнішого суспільства», – сказав Папа, закликавши привітати нових блаженних оплесками.