Папа дозволив ієрархам надавати дозвіл асистувати при укладенні шлюбу священикам з Братства святого Пія Х
  • Втр, 04/04/2017 - 14:17

У вівторок, 4 квітня 2017 р., у Ватикані оприлюднено лист Конгрегації Віровчення, підписаний Префектом та Секретарем, який стосується можливості отримати законний церковний шлюб у священиків, які належать до Братства святого Пія Х. У ньому пригадується, що вже віддавна відбуваються різні зустрічі та ініціативи, спрямовані на те, щоб повернути згадане братство, яке об’єднує послідовників архиєпископа Лефевра, до повного сопричастя. Зокрема, Святіший Отець надав усім священикам з цієї інституції повноваження уділяти розгрішення під час сповіді.

«Прямуючи цим же душпастирським шляхом, спрямованим на те, аби заспокоїти сумління вірних, незважаючи на об’єктивно існуючу тепер канонічну ситуацію незаконності, в якій перебуває Братство святого Пія Х, Святіший Отець, на пропозицію Конгрегації Віровчення та Комісії “Ecclesia Dei”, вирішив авторизувати Ординарів місця також надавати дозвіл асистувати при укладенні шлюбу вірним, які беруть участь в душпастирській діяльності Братства, відповідно до сказаного далі», – читаємо в листі, який пояснює:

«Завжди, коли це можливо, Ординарій надаватиме повноваження асистувати при шлюбі священикові своєї дієцезії чи будь-якому іншому священикові з врегульованим статусом, щоб він прийняв подружню згоду під час обряду Святої Тайни, яка в літургії Vetus ordo відбувається на початку Святої Меси, після чого Святу Месу відслужить священик Братства.

Там, де це неможливо, або немає дієцезальних священиків, які б могли отримати згоду з боку зацікавлених сторін, Ординарій може надати необхідні повноваження безпосередньо священикові Братства, який також відслужить Святу Месу, попередивши про обов’язок якнайшвидше передати до дієцезальної курії документацію, що стосується звершення Святої Тайни».

Автори листа висловлюють впевненість у тому, що таким чином вдасться усунути докори сумління у вірних, що слідують за Братством святого Пія Х, та розвіяти сумніви щодо дійсності подружжя, як також, «пришвидшити шлях до повного врегулювання» ситуації.

Наприкінці листа зазначається, що під час аудієнції, наданої 24 березня 2017 р. Префектові Конгрегації, Святіший Отець затвердив цей лист і дозволив його оприлюднити.