Папа: духовна літеплість перетворює наше життя у цвинтар
  • Чтв, 26/09/2019 - 14:15

Про небезпеку духовної літеплості та необхідність навернення серця Вселенський Архієрей проповідував під час ранкової Святої Меси у четвер.

«Просімо у Господа благодаті, аби не бути “християнами наполовину”, вдовольняючись вдаваним внутрішнім миром, який не приносить плоду», – закликав Папа Франциск у проповіді, виголошеній під час Святої Меси у каплиці «Дому Святої Марти» у Ватикані у четвер, 26 вересня 2019 року.

Свою проповідь Вселенський Архієрей побудував на біблійному уривку першого літургійного читання цього дня, взятого із старозавітньої книги пророка Аггея, де розповідається про те, як устами пророка Господь напоумляє вибраний народ та спонукає призадуматись нас своєю поведінкою, змінитись та розпочати відбудовувати Божий Дім.

 

 

Заклик до навернення серця

За словами Глави Католицької Церкви, пророк Аггей намагався промовити до серця лінивого та зневіреного поразкою народу. Святиня була зруйнована ворогами, все лежало в руїнах, але той народ не бажав докласти зусиль для змін, аж поки Господь не посилав свого обранця, аби відбудувати Свою Святиню. Серця людей були засмучені і не бажали повернутись до праці. Вони казали: «Але ні, ні, ми не будемо висуватись вперед, можливо, це лише ілюзія, краще не ризикувати, ми залишимось так». Той народ, на переконання Папи, не бажав підвестись, розпочати заново, не хотів, щоб йому допоміг Господь, мовляв, ще не настав відповідний час для змін.

І це проблема не лише тогочасних людей, але й наша, адже, дух вигідного життя нас заполонює, приходить літеплість і ми кажемо: «Так, так, Господи, все добре ... але без поспіху, без поспіху, Господи, залишмо все так, як є ... Але я це зроблю завтра!» А коли приходить те «завтра», ми повторюємо вчорашні слова і, таким чином, постійно відкладаємо на потім наше рішення про навернення серця, про переміну свого життя.

Духовна літеплість – це спокій цвинтаря

Літеплість часто ховається за невпевненістю та бажанням все відкладати на потім. І в такий спосіб багато людей даремно витрачають своє життя і залишаються тими, які не зробили нічого доброго, лише зберігали свій внутрішній мир та спокій. Але це «мир цвинтаря»! Коли людина входить у таку духовну літеплість, то її життя перетворюється на цвинтар, де немає життя.

Господь закликає до навернення

На закінчення проповіді Святіший Отець наголосив, що подібне трапляється і з нами сьогодні. Господь бажає, щоб ми змінились, щоб ми змінили ті дрібні речі, які не є в порядку у нашому житті. Христос закликає нас до навернення, але ми часто відповідаємо Йому: «Завтра!» Тому, слід просити у Господа благодаті, аби не бути “християнами наполовину”, вдовольняючись вдаваним внутрішнім миром, який не приносить плоду.