Папа душі – Папа голови – Папа серця
  • Срд, 09/10/2013 - 01:44

«Понтифікати Івана Павла ІІ, Бенедикта XVI і Франциска можна охарактеризувати трьома образами: душі, голови і серця», – написав кардинал Тімоті Долан, Архиєписокп Нью-Йорку у статті, опублікованій на шпальтах американської газети «New York Post».

Кардинал Долан звернув увагу на те, що в Івана Павла ІІ «душа» відігравала особливу роль у різний спосіб. Він нагадав президента США Джиммі Картера, котрий після візиту Папи до Білого Дому в 1979  році назвав його «душею світу». «Душа Церкви здавалась вичерпаною і зраненою, коли після його обрання 16 жовтня 1978 року він вийшов на балкон базиліки св. Петра і закликав світ: «Не бійтеся!», – пише американський кардинал.

«Він постійно вказував на примат душі», – наголошує кардинал Долан. Саме тому він закликав вірних до молитви, наголошуючи на необхідності постійної віднови душі і нагадав, що цьому служать таїнства, різні форми молитви в Церкві, у взаємодії з ласкою і милосердям Ісуса. «До цього відносяться також глибока довіра до Матері Божої, багатьох святих і блаженних», – пише він.

На думку кардинала, Бенедикт XVI є знаменитим теологом, визначним професором і автором книжок, котрий свої слова скеровував в особливий спосіб до «голови». «Він наново показав велику інтелектуальну спадщину Церкви і постійно нам нагадував, що віра і розум не суперечать один одному, але насправді є союзниками», – йдеться у статті.

В свою чергу, Папа Франциск, за словами кардинала Долана, наголошує на значенні «серця». Він пригадує особу цинічного репортера, котрий після промови Папи під час інавгурації понтифікату 19 березня зі сльозами на очах зізнався йому: «Кожного дня я пишу про війну, голод, вбивства і насильство. А тут зустрічаю цю людину, яка так просто говорить про добро і чутливість. Я цього потребував!»

«Тепло, співчуття, радість, чутливість в підході до людей, прийняття, любов – це слова, які Святіший Отець Франциск часто використовує і усі вони впадають до серця», – написав кардинал Долан.

Архиєпископ Нью-Йорку завершує статтю словами: «Іван Павло ІІ наголошував на тому, що духовне (душа), Бенедикт XVI на тому, що інтелектуальне (голова), а Францсик наголошує на тому, що є пастирським (серце). Кожен з них усвідомлює, що усі три сфери є важливими, однак кожен робить акцент на окремій з них».

За матеріалами wiara.pl