Папа: Екологія неможлива без відповідної антропології
  • Чтв, 07/10/2021 - 14:32

Щоб також і серед віруючих саме лише зацікавлення темами довкілля перетворилося у місію, які здійснюють належно вишколені особи, що є нашою відповідальністю перед тими, які з причини екологічної кризи є виключеними, покинутими та забутими. Так Папа Франциск пояснив відкриття нової навчальної програми при Папському Латеранському Університеті «Екологія та довкілля. Піклування про наш спільний дім і захист створіння».

У четвер, 7 жовтня 2021 р., Папа Франциск взяв участь в урочистому академічному акті в цьому навчальному закладі, що втішається титулом «Університет Папи». Оскільки нова програма створена в співпраці з Константинопольським Вселенським Патріархатом, то в заході взяв участь Патріарх Вартоломей І. Крім того, ініціативу підтримала Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (UNESCO), відкривши кафедру, присвячену майбутньому виховання до сталості. Наприкінці зустрічі Папа Франциск від імені Університету і Генеральний Директор UNESCO Одрі Азулай підписали відповідну угоду. Після цього Святіший Отець вручив кардиналові Анджело Де Донатісу, Великому Канцлеру Папського Лютеранського Університету, листа про відкриття згаданої навчальної програми. Зустріч завершилася благословенням, яке разом уділили Папа Франциск і Патріарх Вартоломей.

 

Покликання університету

У своїй промові Папа Франциск зазначив, що сьогодні спільна призадума Христових учнів різних конфесій зуміла проникнути в різні контексти, навіть дуже віддалені, що вилилося в різні багатосторонні заходи, присвячені екологічним темам. «Думаю, – сказав він, – що всі ми усвідомлюємо це: кривда, яку ми завдаємо планеті, вже не обмежується шкодою для клімату, води чи суші, але загрожує самому ж життю на землі». І перед обличчям такої загрози вже не вистачить загальних фраз, аби почуватися на місці, бо «складність екологічної кризи вимагає відповідальності, конкретності та компетентності».

«Йдеться про рішення, що пригадують Університетам їхню оригінальну місію, якою є бути привілейованим місцем формування та приготування, де зустрічаються різні знання, де студенти та викладачі об’єднуються, щоби розмірковувати та креативно опрацьовувати нові шляхи», – зазначив Святіший Отець, додаючи, що академічна діяльність покликана також сприяти цілісному екологічному наверненню, «відновивши, насамперед, необхідну єдність між природничими і соціальними науками з тим, що пропонує богословська, філософська та етична рефлексія, щоби надихнути юридичні норми та здорове економічне бачення». І саме це є «духом, передумовою та наміром» нової навчальної програми.

 

На шляху до справжньої цілісної екології

За словами Глави Католицької Церкви, очікування, пов’язані з цілями сталого розвитку до 2030 року, віддаляються. Можливо через те, що «ми пов’язували ці цілі лише зі взаємозв’язком причина-наслідок», забуваючи про те, що «не існує екології без відповідної антропології». Отож, без «справжньої цілісної екології» ми матимемо нові порушення рівноваги, що «не лише не вирішить проблеми, але додаватиме нові». Тож завданням нової навчальної програми є «перетворити саме лише зацікавлення темами довкілля у місію, яку здійснюють приготовані люди». «Це справа, в яку Церкви з огляду на своє покликання, та кожна людина доброї волі покликані зробити ввесь необхідний внесок, стаючи голосом тих, які не мають голосу, що вивищується понад частковими інтересами та не залишається лише наріканням», – підкреслив Папа.