Папа: експлуатація людської праці – смертельний гріх
  • Чтв, 24/05/2018 - 16:00

У проповіді під час Святої Меси в наміренні китайського народу, з нагоди Дня молитви за Церкву в Китаї, Святіший Отець закликав дистанціюватися від багатства, яке спокушає та вчиняє невільниками, і приглянутись до убогості, яка є у центрі Євангелія.

Матеріальні блага подаровані людині Господом Богом для того, щоб вона могла, у свою чергу, ділитись ними з іншими. На цьому наголосив Глава Католицької Церкви у проповіді, яку він виголосив в каплиці «Дому Святої Марти» у Ватикані у четвер, 24 травня 2018 р., опираючись у своїх роздумах на біблійних читаннях, запропонованих Церквою на цей день.

Убогість стоїть у центрі Доброї Новини

У першому Посланні апостола Якова наголошується на тому, що невиплачена заробітна платня є воланням, протестом, який доходить до вух Господа Бога: «Затримана вами платня робітникам, що жали ваші ниви, кричить, і голосіння женців дійшло до Господа сил» (5, 4). Апостол, напоумляючи багатих роботодавців, не підбирає лагідних слів, а бере приклад з Учителя, Який, промовляючи одного разу до багатих, сказав: «Горе вам, багаті». Якщо б сьогодні хтось із священиків дозволив собі на щось подібне, то вже наступного дня у газетах його назвали б комуністом. Але ми не можемо забувати, що убогість є у центрі проповіді Ісуса Христа: «Блаженні убогі». Саме таким є перше блаженство. Убогість – це немов документ, що посвідчує особу Ісуса Христа, адже Він прийшов, щоб звіщати Добру Новину бідним. Впродовж історії, через нашу слабкість, ми намагались усувати цю проповідь про убогість, вважаючи її соціальним, політичним питанням; але ні – це чисте Євангеліє.

Любити Бога усім серцем

Далі Єпископ Риму заохотив призадуматись над тим, що багатство здатне звабити людину та спонукати її до ідолопоклонства. Сам Христос наголосив, що не можна служити двом панам: Богові та багатству (мамоні). Багатства спроможні заволодіти серцем людини, вчиняючи її своїм невільником і схиляючи до переступу першої Божої Заповіді, яка каже любити Господа Бога усім серцем.

Вселенський Архиєрей також зауважує, що багатство може спокусити особу переступити і другу Заповідь любові, яка стоїть на варті гармонійних стосунків між людьми, здатне «зруйнувати життя», «зруйнувати душу». При цій нагоді проповідник пригадав притчу Ісуса про багача, який розкішно вдягався, та убогого Лазаря, який нічого не мав. На прикладі цієї розповіді бачимо, що багатство може позбавити гармонії між братами, здатне вирвати із серця любов до ближнього, вчиняючи людину егоїстом.

Затримання заробітної плати – смертельний гріх

Повертаючись до першого літургійного читання, де апостол Яків наголошує на тому, що невиплата заробітної платні є воланням, що підноситься до самого Бога, Папа наголошує, що навіть в Італії, задля того, щоб вберегти великий капітал, багатьох людей позбавляють праці. Це переступ другої Заповіді любові! А до тих, які поводиться у такий спосіб, звернені слова Ісуса «горе вам»! Горе вам, які експлуатуєте людську працю, які не виплачуєте пенсійних внесків, які не даєте відпустки, які вдаєтеся до різних маніпуляцій у виплаті заробітної платні. Іноді, такі люди щонеділі ходять до храму на Літургію, є членами релігійних товариств, вважають себе супер-католиками, але не виплачують своїм робітникам належної платні. «Така несправедливість є смертельним гріхом!» – наголосив Папа.

Молитва та піст за багатих

Отож, багатства можуть поневолити людину, саме тому на закінчення своєї проповіді Глава Католицької Церкви зазначив, що слід дистанціюватись від багатства і пам’ятати, що Господь дарує людині матеріальні блага для того, аби вона могла ділитись ними з іншими. А також закликав молитись та чинити діла покаяння в наміренні багатих людей.