Папа: Екуменічні стосунки не повинні залишатися формальними
  • Втр, 22/08/2017 - 09:31

«Нехай же Ісусів погляд просвічує також і наші стосунки, щоб вони не були лише формальними та ввічливими, але братерськими й живими», – побажав Папа Франциск у вітальному листі учасникам щорічного Синоду Вальдійських та Методистських Церков Італії, який від 20 до 25 серпня 2017 р. відбувається у Торре Пелліче на півночі Італії.

«З нагоди відкриття вашого щорічного Синоду, прагну висловити вам близькість Католицької Церкви та свою особисту», – пише Глава Католицької Церкви, запевняючи у пам’яті в молитві й зазначаючи, що зберігає в пам’яті «наші нещодавні зустрічі в Турині та в Римі, як також ті, що відбувалися в Аргентині».

Склавши подяку за «прекрасні свідчення» та «численні обличчя», яких він не може забути, Папа побажав, аби «ці дні співставлення та призадуми, що відбуваються у 500-річчя Реформації, надихалися радістю, яка зроджується тоді, коли стаємо перед Христовим обличчям: Його погляд, звернений на нас, є джерелом нашого миру, бо дозволяє нам почуватися улюбленими дітьми Небесного Отця та по-новому подивитися на інших людей, на світ та історію».

«Нехай же Ісусів погляд просвічує також і наші стосунки, щоб вони не були лише формальними та ввічливими, але братерськими та живими. Добрий Пастир прагне, щоб ми спільно прямували вперед, а Його погляд вже обіймає всіх нас, Його учнів, яких Він хоче бачити повністю об’єднаними», – зазначив Святіший Отець, підсумовуючи:

«Прямувати до повної єдності, із поглядом надії, який визнає, що Божа присутність є сильнішою від зла, дуже важливо. Особливо сьогодні у світі, позначеному насильством і страхом, поділами й байдужістю, де егоїзм самоствердження за рахунок інших затьмарює просту красу зустрічі, взаємоподілу та любові. Однак, наше християнське свідчення не може піддатися логіці світу: допомагаймо одні одним обирати логіку Христа та нею жити!».

Вальдійські спільноти, що виникли в Італії в ХІІ столітті, нараховують стогодні коло 100 тисяч членів.