Папа: екуменічний діалог не повинен оминати питань, що стосуються гідності людини
  • Чтв, 18/12/2014 - 21:18

Екуменічний діалог неможливо відокремити від життя наших Церков. На це звернув увагу Папа Франциск, приймаючи у четвер, 18 грудня 2014 р., делегацію Німецької Лютеранської Церкви та Комісії з питань екуменізму Єпископської Конференції Німеччини, з нагоди їхнього екуменічного паломництва до Риму.

Святіший Отець відзначив той факт, що завдяки офіційному діалогові, що триває вже півстоліття, не зважаючи на богословські відмінності, з Божою допомогою досягнено значного поступу, заклавши основи «щирої дружби у вірі й духовності». Свідченням цього є деякі спільні документі, як от підписана у Авґсбурзі п’ятнадцять років тому «Спільна декларація щодо доктрини про виправдання».

«Спільна мета повної та видимої єдності християн, іноді, як здається, віддаляється через різне розуміння в рамках діалогу того, чим є Церква та її єдність», – зауважив Глава Католицької Церкви, додаючи, що це не повинно бути причиною знеохочення, але спонукувати зосередити свою увагу на наступному можливому кроці. У цьому контексті він висловив своє задоволення з приводу того, що двостороння комісія німецьких католиків та лютеран завершує праці над документом на тему: «Бог і гідність людини».

«Питання, що стосуються гідності людської особи від початку до кінця її життя, як також сім’ї, подружжя, статевості, мають величезну актуальність, і їх не можна замовчувати чи обминати, боячись поставити під загрозу осягнену досі екуменічну згоду. Це було би гріхом, коли щодо цих важливих питань, пов’язаних з людським існуванням, виникали би нові конфесійні розбіжності», – наголосив Папа, згадавши також про наближення 500-ї річниці Реформації, побажавши, щоб спільне екуменічне відзначення лютеранами та католиками цієї річниці стало нагодою спільного визнання віри у Триєдиного Бога та проханням прощення в Ісуса за взаємні кривди і провини.