Папа-емерит Бенедикт ХVІ: відмова від істини вбиває віру
  • Нед, 26/10/2014 - 12:33

Папа-емерит Бенедикт ХVІ оголосив, що діалог з іншими релігіями не замінює обов’язку проповідувати Євангеліє нехристиянам. На його переконання, правдива мотивація у місійній праці – це прагнення поділитися радістю пізнання Христа. Ці думки він висловив у посланні, яке Папа-емерит написав з нагоди присвоєння його імені великому залу Понтифікального Університету Урбаніяна, який належить Конгрегації євангелізації народів.

Послання Папи-емерита Бенедикта ХVІ зачитав його секретар – архієпископ Георг Ґенсвайн, префект Папського дому, в часі церемонії, яка відбулася 21 жовтня цього року. Про це повідомляє портал wiara.pl.

Текст цього послання – це один з небагатьох текстів Папи-емерита, який було оприлюднено з моменту його відставки у лютому 2013 року.

У своєму посланні Папа-емерит Бенедикт ХVІ пригадав, що Воскреслий Господь закликав Апостолів, а через них Своїх учнів в усіх часах, щоб вони принесли Його слово до кінців землі й вчинили Його учнями усі народи. Багато людей у Церкві й за Її межами проте запитують: Чи це ще сьогодні актуально? Чи може більш доцільним є провадити міжрелігійний діалог, щоб усім разом служити справі миру в світі? Чи діалог може замінити місію?

«Сьогодні багато хто вважає, що релігії повинні поважати одна одну і в діалозі докладати спільних зусиль у справі миру в світі. Відповідно до такого способу мислення, зазвичай, приймається переконання, що релігії – це тільки різні версії однієї і тої самої реальності. Питання істини, яке від початків мотивувало християн більш ніж будь-кого іншого, тут виноситься за дужки. Припускається, що автентична істина про Бога є в кінцевому результаті недосяжною й у найкращому випадку те, що залишається невимовним, можна виразити за допомогою різноманітних символів. Ця відмова від істини, виглядає, як реалістична і корисна для миру між світовими релігіями. Але ця відмова – вбивця віри. Насправді ж віра втрачає свій зобов’язуючий характер і вагу, все зводиться до замінних символів, здатних тільки здалеку відсилати до недосяжного таїнства Божественного» – зазначив Папа-емерит.

Він також зазначив, що деякі релігії, зокрема племінні, очікують зустрічі з Ісусом Христом. Але «ця зустріч завжди є взаємною», бо і «Христос чекає їхню історію, їхню мудрість, їхній світогляд». Ця зустріч може також додати нових сил християнству, яке на своїх історичних теренах піддалося втомі.

«Проповідуймо Ісуса Христа не для того, щоб отримати чим більше людей для нашої спільноти, а тим більше не для отримання більшої влади. Промовляймо про Нього, спонукані почуттям обов’язку розділити нашу радість, яка нам дарована» - відзначив Папа-емерит.