Папа - емерит: просто людина
  • Втр, 19/04/2016 - 12:22

16 квітня цього року виповнилося 89 років папі-емериту Бенедикту XVI.

В наш час так часто пишуть про великі заслуги людини, про його святість, близькість з Богом, можливо, навіть чудеса. А давайте поговоримо про простого  Бенедикта XVI, або скоріш, Йозефа Ратцингера. Спробуємо побачити у ньому просто християнина, відгадати, яким був би цей чоловік, якби не покладене на нього Богом завдання.

Автор книги «Вибори папи» Емі Веселі, згадує, що він є дуже доброзичливою і культурною людиною. З дитинства проявивши інтерес до науки, виріс дуже ерудованою та освіченою людиною.

images

Проживаючи на вулиці Борджо Піо, майбутній Папа був простим у спілкуванні – міг зайти у кав’ярню, попити каву, чи до крамниці, паралельно обговорюючи з іншими відвідувачами останні новини. Від своїх звичок не міг відмовитися навіть після обрання Папою. Ще кілька місяців по тому відвідував ті самі крамниці та кафе, у яких бував раніше, купуючи ті самі речі чи замовляючи ті самі страви.

6

Працівники установ, які відвідував Папа, жартували, що тепер, коли він став Понтифіком, настав час і їм просити його про послуги. Власник бару, в якому бував Ратцінгер, розповів, що манера Папи ніколи не мінялася – в руках завжди той самий записник, на голові той самий берет. Електрик згадує, що раз побувавши за викликом у помешканні кардинала, цілу годину спілкувався з ним на тему віри. Але теологією, і взагалі науками, інтереси папи-емерита не обмежувались - був він цікавим співбесідником і для футбольних фанатів, вболіваючи за клуб "Баварія", і являючись його почесним членом.

Кардинал Йозеф Ратцінгер завжди був усміхненим, любив жарти, а також ніколи не соромився привітатися першим. Дуже влучно висловився про нього продавець магазину залізних товарів біля площі Святого Петра: «Може він і вроджений німець, але водночас правдивий римлянин, і ми всі його вважаємо мешканцем кварталу Борджо Піо».

0 df292 d470c46d L.jpeg

Ми звикли чути про відкритість папи Івана Павла ІІ чи Франциска. Папа Бенедикт XVI часто постає перед нами, як людина закрита, не здатна до діалогу і без почуття гумору. Проте, хто знав його близько протягом життя - звичайні люди, не замислюючись ні на секунду, скажуть нам, що пишаються знайомством з цією доброю та розумною людиною.

Павло Зінченко