Папа фармацевтам про аборти: не ставайте співучасниками
  • Птн, 15/10/2021 - 11:28
Завертаючись до представників Італійської спілки лікарняних аптек, Єпископ Риму вказав на важливість дотримання професійної етики. В цьому контексті він підкреслив, що кінцевою метою їхньої діяльності «завжди повинно бути життя пацієнта в його цілісності».

У четвер, 14 жовтня 2021 р., Папа Франциск прийняв на аудієнції представників Італійської спілки лікарняних аптек з нагоди початку їхнього щорічного національного конгресу, що відбувається в Римі на тему «Фармацевт, який пропагує та інтерпретує зміни, надзвичайні ситуації та планування». Звертаючись до них, Святіший Отець зазначив, що цей конгрес є нагодою для того, аби підтвердити важливість національної системи громадського здоров’я, «що є невід’ємним елементом забезпечення спільного добра та суспільного зростання країни».

 

Святість повсякденної праці

Єпископ Риму запропонував фармацевтам декілька орієнтирів для їхньої діяльності. Пояснюючи перший орієнтир, він звернув увагу на постать господаря заїзду з притчі про Доброго Самарянина (пор. Лк 10, 35). Цей господар, який повинен був дбати про пораненого розбійниками чоловіка до повернення доброго самарянина, уособлює два аспекти діяльності лікарняних аптекарів: повсякденну працю і непомітне служіння, які бачимо також в інших професіях. Папа підкреслив, що молитва і любов, що здатні полегшити щоденну працю, ведуть нас до святості, яку зустрічаємо в повсякденному житті.

Другий орієнтир, на який вказав Святіший Отець, – це професійність. У випадку лікарняних фармацевтів вона включає також здатність «зрозуміти захворювання і хворих, персоналізувати ліки та дозування, іноді стикаючись із найскладнішими клінічними ситуаціями». Він додав, що, навіть коли аптекарі не завжди мають прямий контакт з пацієнтами, в центрі їхньої діяльності перебуває людина.

 

Професійна етика аптекарів

Третій орієнтир стосується етичного виміру професії лікарняних аптекарів, у двох його аспектах: особистому і суспільному. На особистому рівні професійна етика спонукає фармацевтів пам’ятати, що вони використовують медичні речовини, які, однак, можуть перетворитися на отруту. Це вимагає постійної пильності, «щоб кінцевою метою завжди було життя пацієнта в його цілісності». «Ви завжди перебуваєте на служінні людського життя, – підкреслив Папа. – І в деяких випадках це може передбачати спротив сумління, яке не є зрадою, а навпаки, вірністю вашій професії, якщо це дійсно вмотивовано».

В цьому контексті Святіший Отець пригадав, що ця делікатна тема вимагає великої компетентності та великої доброчесності. «Нещодавно я мав нагоду повернутися до теми абортів, – зауважив він. – Ви знаєте, що в цьому сенсі я маю чітку позицію: це вбивство, і недопустимо ставати його співучасниками». Папа додав, що наш обов’язок полягає в тому, щоб бути близькими до людей, особливо, до жінок, аби не виникала необхідність думати про таке рішення як аборт, бо, насправді, це не вихід.

Ділячись думками про суспільний аспект професійної етики лікарняних аптекарів, Єпископ Риму пригадав, що італійська система охорони здоров’я передбачає загальний доступ до лікування, але в цій системі аптекар виконує не тільки виконавчу функцію. Це повинно спонукати аптекарів не піддаватися культурі відходів, не забуваючи про найбідніших, а також пам’ятати про свою відповідальність за правильне використання та зберігання медикаментів

«Я дякую вам за цей візит, – зазначив на завершення Папа Франциск, – і сподіваюся, що ви зможете і надалі прямувати вперед у своїй професії, яка є такою людською, такою гідною, такою великою і такою тихою, що ніхто її не помічає».