Папа Франциск: Ангел-хоронитель існує, прислухаймося до його порад
  • Чтв, 02/10/2014 - 16:01

Вчення про ангелів-хоронителів – це не казка. Вони є нашими товаришами, яких Господь Бог поставив поруч з нами на життєвій дорозі. На цьому Папа Франциск наголосив, проповідуючи під час ранкової Святої Меси у четвер, 2 жовтня 2014 р., коли Церква латинського обряду вшановує Святих Ангелів-Хоронителів.

Святіший Отець зауважив, що біблійні читання цього дня говорять нам про ангела і про дитину. Бог настановив поруч з нами ангела, щоб нас охороняв. «Якщо хтось з нас вважатиме, що може сам подолати шлях», – сказав він, то «дуже помиляється», тому що може впасти у найбільшу помилку, якою є «гордість – вважати, що я є чимось великим», самодостатнім. Ісус, натомість, навчає апостолів, що треба бути, як діти.

Учні сварилися між собою, хто з них найбільший, тобто, за словами проповідника, піддалися спокусі кар’єризму. Натомість, Ісус ставить у приклад наставлення дитини, тобто, «слухняність, потреба поради, допомоги». Хто наслідує таку поставу, той «стоїть найближче до споглядання Отця», а також має відкрите серце, щоб почути голос ангела-хоронителя.

«Всі ми, – зауважив Папа, – згідно з давнім переданням Церкви, маємо поруч із собою ангела, який нас оберігає, промовляє до нас. Скільки-ж разів ми чули: Це слід чинити ось так... це не правильно... обережно...». Як зауважив проповідник, це і є голосом отого приятеля-супутника, і слід не сумніватися в тому, що він своїми порадами запровадить нас до мети. Потрібно прислухатися до цих порад, не бунтуватись, адже бунт, «бажання бути незалежним», притаманне нам усім, – «це гордість, яку мав наш праотець Адам у земному раю».

Це також означає, додав Папа, що ніхто не повинен вважати, що є самотнім на життєвій дорозі. Однак, якщо ми не хочемо прислухатися до голосу ангела-хоронителя в нашому сумлінні, то це немовби прогнати супутника в дорозі, що є дуже небезпечним, адже «ніхто не може дати пораду сам собі».

Підсумовуючи, Святіший Отець заохотив слухачів відповісти у своєму серці на запитання про те, якими є взаємини з ангелом-хоронителем кожного з нас, чи просимо у нього заступництва, чи прислухаємося до його порад?