Папа Франциск: автентичний розвиток людини повинен бути цілісним
  • Суб, 08/10/2022 - 14:55
Зустрічаючись із членами Фундації «Centesimus Annus - Pro Pontifice», Святіший Отець наголосив на цілісному розвитку людини, який повинна враховувати також економіка, щоб дивитися на кожну людину очима Ісуса.

8 жовтня 2022 р. Папа Франциск прийняв на аудієнції учасників асамблеї Фундації Centesimus Annus - Pro Pontifice, яка 6-7 жовтня проходила в Римі. Міжнародна конференція мала на меті глибше проаналізувати один з напрямів фундації, який займається вивченням та дослідженням нових моделей економічного та соціального розвитку, натхненних католицькою соціальною доктриною. У своєму слові Святіший Отець зосередився на важливих елементах теми зустрічі: «Інклюзивне зростання для викорінення бідності та сприяння сталому розвитку заради миру».

Інклюзивний розвиток, який походить з реальності Євангелія

Папа Франциск виокремив ключове, на його думку, гасло теми конференції – «інклюзивне зростання», покликаючись на енцикліку святого Павла VI Populorum progressio, де йдеться про те, що автентичний розвиток має бути комплексним, тобто спрямованим на сприяння кожній людині та цілій людині (п. 14). «Тому розвиток є інклюзивним або не є розвитком. Отже, ось наше завдання, особливо ваше як вірних мирян: “заквасити” економічну реальність в етичному сенсі, тобто зростання в значенні розвитку. І ви намагаєтесь це робити, виходячи з євангельського бачення», – зауважив Святіший Отець.

 

Надати бідним гідне життя

«Усе походить від того, як ми дивимося на дійсність», – продовжив Папа, вказуючи на потребу сприяти гідному життю найбільш уразливих верств населення. «Погляд Ісуса вмів розгледіти в бідних людях, які кидали дві дрібні монети в скриню для пожертв у храмі, жест повного дару (пор. Мр 12, 41-44). Погляд Ісуса розпочався з милосердя та співчуття до бідних і виключених. Звідки починається мій погляд? Питання, яке завжди допоможе нам. Всеохоплююче зростання знаходить свою відправну точку у незосередженому на собі погляді, вільному від гонитви за максимізацією прибутку», – наголосив Святіший Отець. Він зазначив, що з бідністю неможливо боротися за допомогою соціальної допомоги, яка лише знеболює, тобто є тимчасовим засобом. Натомість справжньою метою має бути надання бідним гідного життя завдяки праці (пор. Laudato si', п. 128), яка є дверима до людської гідності. «Ось чому майбутнє вимагає нового погляду, і кожен по-своєму покликаний сприяти цьому різному поглядові на світ, починаючи від людей і ситуацій, з якими він стикається у повсякденному житті», – наголосив Папа Франциск.

Бачити у кожному ближньому брата та сестру

Святіший Отець закликав членів фундації Centesimus Annus до роздумів у напрямку переміни погляду кожного. «Смиренний погляд тих, хто бачить у кожній людині, яку вони зустрічають, брата та сестру, яких варто поважати з їхньою гідністю, перед, можливо, клієнтом, з яким можна мати справу. Це брат, сестра, людина, яка може бути клієнтом. Тільки цим поглядом ми зможемо боротися зі злом нинішніх спекуляцій, які живлять вітер війни. Ніколи не дивитися ні на кого зверхньо – це стиль кожного миротворця», – підкреслив Папа.