Папа Франциск: безробіття – наслідок економіки, яка поклоняється грошам
  • Птн, 21/03/2014 - 16:18

Підтвердити близькість Церкви до світу праці: з такою метою Папа Франциск зустрівся в четвер у Ватикані з працівниками і керівництвом сталеливарного заводу Терні, з нагоди 130-річчя заснування цього великого промислового комплексу. У своїй промові Папа говорив про необхідність забезпечити для всіх гідну працю: щоб вийти з економічної кризи, потрібні креативність і солідарність, зауважив Святіший Отець.
У сучасних умовах «необхідно знову нагадувати, що праця є основоположною для суспільства, для родин і для кожної людини», сказав Папа Франциск. Праця «напряму стосується людської особистості, її життя і свободи, її щастя»:

«Першорядне значення праці полягає в її добрі для людської особистості, оскільки вона реалізує її як таку, з її здібностями, з її інтелектуальними, творчими і фізичними дарами. Звідси випливає, що праця має не тільки економічну мету – отримання прибутку, але перш за все ця мета стосується людини та її гідності».

Гідність людини пов'язана з працею, сказав далі Святіший Отець і повідомив про свою зустріч з безробітними. Вони розповіли Папі, що їхні сім'ї отримують щодня їжу від парохій та благодійних організацій, але вони не знають, що значить приносити хліб додому. «Так, мені потрібно їсти, але я потребую і почуття гідності від того, що приношу додому хліб». «Коли немає роботи, почуття власної гідності ущемлене!» – підбив підсумки Папа Франциск.
Той, у кого немає роботи або її не вистачає, продовжив Святіший Отець, «ризикує опинитися на маргінесі суспільства, стати жертвою соціального виключення». Папа констатував, що молоді безробітні часто «впадають в хронічну зневіру або, ще гірше, в апатію». Папа згадав про безробіття в європейських країнах:

«Це – наслідок економічної системи, яка більше не здатна створювати зайнятість, тому що вона поставила в центр усього ідола, який називається гроші! Так що політичні, соціальні та економічні діячі покликані сприяти іншій установці, що базується на справедливості та солідарності».

І хоча сьогодні, зауважив Папа, солідарність сприймають майже як непристойне слово, яке хочуть прибрати зі словника, вона незамінна для того, щоб усім забезпечити зайнятість. Праця, ще раз повторив Папа, – «це благо для всіх, яке має бути в розпорядженні у всіх». А для боротьби з безробіттям Папа Франциск рекомендує використовувати такі інструменти, як «винахідливість і солідарність»:

«Винахідливість підприємців і сміливих ремісників, які дивляться в майбутнє з довірою і надією, і солідарність між усіма компонентами суспільства, коли одні відмовляються від чогось в ім'я більш помірного стилю життя, щоб допомогти іншим, нужденним».

Цей виклик стосується усіх християн, підкреслив Папа, нагадавши, що сучасна історія Церкви в місті Терні «нерозривно пов'язана з візитом блаженного Івана Павла II на Сталеливарний завод». Уся Церква «стремить до пастирського і місіонерського спілкування», пам'ятаючи, що «головне – це пожвавлення коренів віри» і прилучення до Ісуса Христа. Християнська віра, додав Папа Франциск, «здатна збагатити суспільство завдяки заряду конкретного братства, який вона в собі несе». Віра, прийнята з радістю, яку ми переживаємо всерйоз і з щедрістю, зможе додати товариству «силу, яка робить людиною», додав Святіший Отець. Ось чому всі ми покликані шукати нові способи, щоб сміливо свідчити про «віру живу і цілющу».

«Дорогі брати і сестри, ніколи не переставайте сподіватися на краще майбутнє. Боріться, боріться за нього! Будь ласка, не піддавайтеся виру песимізму! Якщо кожен буде виконувати свою роль, якщо буде ставити в центр людську особистість і її гідність, а не гроші, якщо буде зміцнюватися дух солідарності та братньої підтримки, натхненної Євангелієм, то ми зможемо вийти з болота сьогоднішніх проблем економіки та праці».

Папа запевнив робітників у своїй підтримці та закликав материнського заступництва Діви Марії на учасників аудієнції і на всю єпархію Терні, особливо «на світ праці та на сім'ї з проблемами, щоб вони не втрачали гідності, яким наділяє праця, а також на дітей, молодь і літніх».

За матеріалами: http://ru.radiovaticana.va