Папа Франциск: благодать - не посилка від Бога, Він Сам приносить її кожному
  • Суб, 12/10/2013 - 11:17

У молитві ми повинні бути відважними і усвідомлювати, що справжня благодать, яка нам нам дається, - це Сам Бог, - заявив Папа Франциск під час Літургії вранці 10 жовтня у каплиці Дому Св. Марти. Темою проповіді став уривок з Євангелія дня, в якому Ісус підкреслює необхідність молитися зі сподіванням і наполегливістю.
Притча про настирливого друга, який отримує те, що хоче, завдяки своїй наполегливості, стала відправною точкою для роздумів Папи Франциска про якість нашої молитви:
"Як ми молимося? За звичкою, благочестиво, але байдужо, - чи ми сміливо постаємо перед Господом, щоб просити благодаті, щоб просити те, за що молимося? У молитві повинна бути відвага: боязка молитва не має нічого спільного з істинною молитвою. Ми повинні бути сміливими в нашій впевненості, що Господь нас чує, бути відважними, щоб стукати в Його двері... Господь говорить так: 'Бо кожен, хто просить одержує, хто шукає знаходить, а хто стукає, тому відчинять'. Але потрібно просити, шукати і стукати".
"Чи молимося ми всім нашим єством?" - запитав далі Папа. - "Чи вміємо ми стукати в серце Бога?". У Євангелії Ісус каже: "Якщо ви, будучи злими, вмієте добрі дари своїм дітям давати, то тим більше Отець небесний дасть Святого Духа тим, хто просить у Нього!". Це великий дар:
"Коли ми молимося віжважно, Господь дає нам благодать, але ще Він дає нам в благодаті Самого Себе: Святого Духа, тобто Самого Себе! Господь ніколи не присилає благодать поштою: ніколи! Він Сам приносить її! Саме Він, Який і є Благодать! Те, про що ми просимо, можна порівняти... з папером, в який загорнута благодать. Але справжня благодать - це Він, Який прийшов, щоб принести мені її. Саме Він. Наша молитва, якщо вона відважна, отримує те, що ми просимо, а також те, що є найважливішим: Господа".
У Євангеліях - зазначив Папа - "дехто отримує благодать і йде": з десяти прокажених, зцілених Ісусом, лише один повернувся подякувати Йому. Також сліпий з Єрихону зустрічає Господа у зціленні і славить Бога. Потрібно молитися зі "сміливістю віри", - наголосив Папа - просячи також про те, на що наша молитва не сміє сподіватися:
"Ми просимо про благодать, але не наважуємося сказати: 'Ти Сам принеси її мені'. Ми знаємо, що благодать завжди приносить Бог: це Він приходить і дає її нам. Не будьмо невігласами, приймаючи благодать і не визнаючи Того, Хто нам її приносить: Господа. Нехай у кожній отриманій милості Господь обдаровує нас даром Самого Себе, і щоб ми пізнавали Його і славили, як ці зцілені з Євангелія. Бо ми знайшли в цій благодаті Самого Господа".

За матеріалами http://ru.radiovaticana.va