Папа Франциск: Благовіщення – це день подяки Богові за дар спасіння
  • Втр, 25/03/2014 - 17:48

Наслідки гордості прародичів Адама і Єви та покори Пречистої Діви Марії стали темою проповіді Папи Франциска, яку він виголосив під час Святої Меси в каплиці ватиканської резиденції «Дім святої Марти» у вівторок, 25 березня 2014 р., коли за новим календарним стилем припадає свято Благовіщення.

Куди веде гордість серця? Адам і Єва піддалися намовлянням сатани, повіривши що можуть стати, як Бог, і цього вистачило, аби втратити рай. Але Господь Бог не залишає їх самотніми на новому шляху, даючи обітницю відкуплення та супроводжує «людство на цій довгій дорозі», що, як зауважив проповідник, «розпочавшись із непослуху», закінчилася «слухняністю» Марії, якою Вона відповіла на ангельську благовість.

«Господь іде поруч зі Своїм народом, – вів далі Святіший Отець. – А чому Він був поруч Свого народу з такою терпеливістю? Для того, щоб пом’якшити наші серця. Він Сам про це виразно говорить: Із твого кам’яного серця зроблю серце тілесне. Пом’якшити наші серця, щоб вони змогли прийняти цю обітницю, яку Він зробив у раю».

У цьому контексті, вказавши, що черговим етапом історії спасіння стала слухняність, уважність до Божого слова, Папа зауважив: «Спасіння не можна ні купити, ні продати: його дарується. Воно – безкорисливе. Ми не можемо самі себе спасти: спасіння – це абсолютно безкорисливий дар». Але щоб змогти прийняти цей дар, щоб спасіння увійшло в нас, вимагається «смиренного серця», як у Богородиці. А прикладом цього «шляху спасіння» є Сам Божий Син, Який, за словами святого Павла, «не вважав за здобич рівність із Богом».

Далі проповідник пояснив, що «шлях смирення, дорога впокорення» означає сказати: «я – людина, Ти - Бог», і прямувати вперед у Божій присутності, у смиренності серця. «Сьогодні, – підсумував Святіший Отець, – можемо обійняти Отця, Який завдяки крові Свого Сина став одним із нас, спасає нас. Того Отця, Який щодня на нас чекає… Погляньмо на ікону Адама і Єви, погляньмо на ікону Марії з Ісусом, погляньмо на шлях історії з Богом, Який йшов поруч зі Своїм людом, і закличмо: Дякую, о Господи, за те що сьогодні промовляєш до нас, за те, що Ти дарував нам спасіння! Сьогодні день, щоб подякувати Господеві».

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va