Папа Франциск: Бог творить історію разом з нами!
  • Втр, 17/12/2013 - 16:02

У вівторок, 17 грудня 2013 р., в день свого 77-річчя, Папа Франциск бажав, щоб на ранкову Святу Месу в резиденції «Дім святої Марти» зібрався персонал цього дому, в якому він проживає, щоб богослужіння відбувалося у особливій родинній атмосфері. Читання з Євангелії про генеалогію Спасителя, де прозвучав перелік імен предків Ісуса, дало нагоду Святішому Отцеві особисто згадати під час проповіді декого з присутніх.

З Наступником святого Петра співслужив, серед інших, кардинал Анджело Содано, Декан Колегії Кардиналів. Після Святої Меси архиєпископ П’єтро Паролін склав Святішому Отцеві привітання від імені Державного Секретаріату, а Папський елемозінієр (роздавач милостині) архиєпископ Конрад Краєвський склав Папі побажання разом із чотирма безхатченками, які перебувають поблизу Ватикану. Опісля всі учасники Євхаристійної молитви спожили спільний святковий сніданок в їдальні резиденції.

Коментуючи згаданий євангельський уривок, Папа Франциск звернув увагу, що він є підтвердженням того, щоб Бог ніколи нас не залишає, але завжди крокує поруч з нами. «Одного разу, – сказав він, – мені довелося чути, як хтось зауважив: “Цей уривок з Євангелії схожий та телефонний довідник!” Ні-ні, це зовсім інша річ: цей уривок є справжньою історією, в якій вміщена дуже важлива тема. Це – історія, тому що Бог, як навчав святий Папа Лев, послав Свого Сина, а Ісус є єдиносущним з Отцем, але також і з Матір’ю, земною жінкою».

Саме завдяки цьому Предвічний Бог увійшов у нашу історію, щоб прямувати поруч з нами. Святіший Отець підкреслив, що відразу після гріхопадіння першої людини, Бог постановив бути поруч з нами. Він покликав Авраама, згаданого «першим у цьому списку», який розпочав цей шлях. Увесь генеалогічний перелік поколінь є підтвердженням того, що «Бог крокує поруч зі Своїм людом», що Він «забажав творити історію разом з нами».

У цьому переліку, як зауважив проповідник, є святі, але також – численні грішники, великі грішники. «І Бог творив історію разом з ними, – вів далі він. – З грішниками, які не були на висоті того всього, що Бог для них надумав. Погляньмо на Соломона, дуже великого, розумного, який, бідолаха, скінчив тим, що навіть не пам’ятав, як називається. Але Бог був з ним. І це прекрасно, чи не так? Бог єдиносущний з нами, творить історію разом з нами. Навіть більше: коли Бог хоче сказати, ким Він є, то називає себе “Богом Авраама, Ісаака та Якова”. А яким є прізвище Бога? Ним є ми, кожен з нас».

Саме в цьому, як наголосив Святіший Отець, полягає Божа покора і терпеливість, у тому, що ми пишемо історію гріха та благодаті, а Він перебуває поруч з нами. Він є «нашим», і не може не зворушувати. «Його радістю було розділити Своє життя з нами. Книга Мудрості говорить, що Божа радість – між синами людськими, тобто, між нами. Наближаючись до Різдва, – підсумував Папа, – варто замислитися: якщо Він розділив Свою історію з нами, якщо Він від нас узяв прізвище, якщо Він дозволив нам творити Його історію, то чи не варто, принаймні, залишити Йому писати нашу. А нею є святість! Дозволити Богові писати нашу історію – це різдвяне побажання для кожного з нас
 

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va