Папа Франциск: Бог завжди на нас чекає і прощає!
  • Птн, 28/03/2014 - 18:17

Господь Бог постійно на нас чекає і завжди прощає, тому що Він – «Бог милосердя». Коментуючи під час ранкової Святої Меси у п’ятницю, 28 березня 2014 р., читання з Книги пророка Осії, Папа Франциск наголосив, що Бог сумує за нами, коли ми віддаляємося від Нього.

Посилаючись на згаданий старозавітній текст, Святіший Отець зауважив, що Бог завжди промовляє до нас з лагідність, навіть тоді, коли взиває нас до покаяння. І саме тому цей заклик звучить ще сильніше, бо в ньому чуємо відгомін цієї «люблячої ностальгії». Він звучить, немов слова батька до сина: «Повернися, прийшов час повернутися додому».

За словами Папи, лише «з цим словом» можемо провести багато часу на молитві, усвідомлюючи, як Бог нас чекає, «від того вечора у земному раю, коли Адам вийшов звідти з покаранням, але також – з обітницею». «А Бог, – додав він, – є вірним своїй обітниці, тому що не може зректися Себе Самого. Він – вірний, а тому протягом історії чекав на нас усіх. Він – Бог, Який чекає нас, завжди чекає...».

У цьому контексті Святіший Отець пригадав притчу про блудного сина, в якій говориться про те, що батько здалека побачив сина, який повертався, що свідчить про те, що він його чекав. А коли побачив, то вибіг назустріч та кинувся йому на шию. «Таким, – наголосив проповідник, – є наш Отець, Бог, Який завжди на нас чекає». Хтось скаже, мовляв, маю багато гріхів і не знаю, чи Він буде мені радий... Такою Папа відповідає: «Спробуй! Якщо ти хочеш пізнати лагідність цього Батька, піди до Нього і спробуй, а потім мені розкажеш».

Наступник святого Петра знову наголосив на тому, що наш Бог – це Бог милосердя, Який не втомлюється прощати. Це ми втомлюємося просити прощення. А тому Господь першим виконує заповідь любові, про яку йшлося в євангельському читанні. «Він любить, і не вміє нічого іншого робити», – зазначив проповідник, додаючи, що й чуда, які чинив Ісус, були знаком «великого чуда, яке Господь щодня чинить з нами, коли набираємося відваги підвестися та піти до Нього». Коли так трапляється, то Бог приготовляє свято, як євангельський батько для блудного сина.

«Життя кожної людини, – підсумував Папа, – кожного чоловіка, кожної жінки, які мають відвагу наблизитися до Господа, віднайде радість Божого свята. Нехай це слово допоможе нам думати про нашого Отця, Який завжди нас чекає, завжди нам прощає та приготовляє свято, коли ми повертаємося».

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va