Папа Франциск: церковність є фундаментальною характеристикою кожного християнина
  • Нед, 19/05/2013 - 11:26

Новизна, гармонія та місія – три слова, пов’язані з дією Святого Духа, стали темою проповіді, яку Папа Франциск виголосив під час урочистого Євхаристійного богослуження з нагоди Урочистості Зіслання Святого Духа. У неділю, 19 травня 2013 р., що за новим стилем була неділею П’ятидесятниці, понад 250 тисяч членів різних мирянських рухів, спільнот та організацій, як також звичайних паломників, знову заповнили площу Святого Петра у Ватикані та вулицю Кончіліаціоне.

 

Святіший Отець коментував уривок з Діянь Апостолів, який розповідає про Зшестя Святого Духа на апостолів та учнів, зібраних у світлиці, де Христос установив Пресвяту Євхаристію. Відбулося щось нового – порив вітру, шум, вогняні язики, звучання різних мов... «Новизна завжди нас трохи лякає, тому що почуваємося безпечніше, коли все тримаємо під контролем, коли ми самі будуємо, програмуємо, проектуємо своє життя, згідно з власними схемами, забезпеченнями та смаками», – зауважив проповідник, додаючи, що часто саме так йдемо за Богом, лише до певного моменту, бочись віддатися Йому з повним довір’ям, боячись що Він виведе нас на нові дороги. Але в усій історії спасіння Бог діє саме так, вимагаючи довіри: «Ной, висміяний усіма, будує ковчег, і спасається, Авраам залишає свою землю, маючи в руках лише обітницю, Мойсей протиставляється могутності фараона та провадить народ до свободи, Апостоли, боязкі та закриті у світлиці, відважно виходять назовні, щоб звіщати Євангеліє».

 

Але не мається на увазі новизна задля новизни, щоб розвіяти нудьгу, «новизна, яку Бог вносить в наше життя, це щось, що насправді дає нам нагоду для самоздійснення», а тому слід запитати себе, чи ми відкриті на «Божі несподіванки», а чи може «боїмося новизни Святого Духа»?

 

На перший погляд може здаватися, що Святий Дух, вносячи різноманітність харизм, дарів, вносить безпорядок у Церкву, однак, насправді, під Його проводом це все є «великим багатством, тому що Святий Дух є Духом єдності, яка не означає одноманітності, але приведенням всього до гармонії». «У Церкві гармонію творить Святий Дух. (...) Лише Він може пробуджувати відмінності, множинність та різноманітність, і, одночасно, здійснювати єдність», – наголосив Папа, додаючи, що й у цьому випадку, коли ми самі бажаємо творити різноманітність, то замикаємося у своєму ексклюзивізмі, а коли творимо єдність, згідно з людськими схемами, то зводимо її до одноманітності. І лише під проводом Святого Духа «багатство, різноманітність, відмінності ніколи не стають конфліктом, тому що Він спонукає нас переживати різноманітність у церковному сопричасті». «Йти вперед разом, у Церкві під проводом пастирів, які мають спеціальну харизму та служіння, є знаком діяння Святого Духа; церковність є фундаментальною характеристикою кожного християнина, кожної спільноти, кожного руху», – підкреслив Святіший Отець.

 

Святий Дух спонукає нас іти вперед, вибавляє нас від небезпеки «гностичної чи самодостатньої Церкви, замкненої у своїй огорожі», спонукає виходити, щоб звіщати Євангельське життя, ділитися радістю віри. «Святий Дух є душею місії», – сказав Вселенський Архиєрей, додаючи, що те, що сталося дві тисячі років тому у Єрусалимі, досягає також нас, П’ятидесятниця є початком історії, яка простягається аж досі, а Святий Дух, Утішитель, «додає нам відваги, щоб проходити стежками світу, несучи Євангеліє». А тому слід запитати себе, чи не маємо часом «тенденції закриватися у собі, у своїй групі», а чи дозволяємо на те, «щоб Святий Дух відкривав нас на місію».

 

Дякуючи наприкінці богослуження за молитовне чування, що відбулося напередодні, та за недільну Євхаристійну молитву, архиєпископ Ріно Фізікелла, Президент Папської Ради сприяння новій євангелізації, звертаючись до Папи, запевнив його від імені присутніх мирянських рухів, організації та спільнот в готовності трудитися в ділі нової євангелізації, згідно з особливими дарами та притаманною їм місією «нести Євангеліє туди, де лише завдяки їм воно може стати сіллю та світлом для людей».

 

Далі Папа Франциск ще раз подякував церковним рухам, асоціаціям та товариствам, зазначивши, що вони ж багатством Церкви, та побажавши їм опіки Пресвятої Богородиці.

 

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va