Папа Франциск: Церква – це не бюрократична організація, це – історія любові
  • Срд, 24/04/2013 - 13:36

Церква – це не бюрократична організація, це – історія любові. На цьому наголосив Папа Франциск, коментуючи Боже слово, прочитане під час Служби Божої в каплиці ватиканської резиденції «Дім Святої Марти», яку він очолив 24 квітня 2013 р.

Книга Діянь Апостолів розповідає про події, що трапилися в первісній християнській громаді, яка зростає та помножує кількість учнів. Такий перебіг, як зауважив Папа, це добра річ, але він також може наштовхнути до того, щоб іти на певні компроміси, заключати договори, задля того, щоб залучати якомога більше членів. «Натомість, шлях, який Ісус обрав для Своєї Церкви, є іншим: це шлях труднощів, дорога хреста, переслідувань... І це спонукає нас задуматися: чим же ж є ця Церква? Оця наша Церква, бо здається, що вона не є людською установою...», – вів далі Святіший Отець, зазначаючи, що Церква є чимось відмінним, не учні її творять, вони лише посланці Ісуса, а Ісус – посланець Отця.

«Отож, – підсумував Папа Франциск, – бачимо, що Церква розпочинається там, у серці Отця, Якому прийшла ця ідея. Не знаю, чи Отець мав якусь ідею: Він має любов. Він розпочав цю історію любові, настільки довгу історію любові, що простяглася через всі часи і ще не скінчилася. Ми, жінки і чоловіки Церкви, стоїмо посеред довгої історії любові: кожен з нас є ланкою цього ланцюга любові. І якщо ми цього не зрозуміємо, ми нічого не розуміємо про те, чим є Церква».

За словами Святішого Отця, існує спокуса розбудовувати Церкву, не ступаючи шляхом любові. Однак, Церква не зростає завдяки людським зусиллям. Крім того, певні християни з певних історичних причин помилилися, збирали війська і розв’язували релігійні війни. Але це «зовсім інша дорога, яка не є дорогою любові». А Церква зростає так, як сказав Ісус – як зернятко, як закваска, без надмірного шуму.

«А коли Церква хоче хвалитися своєю кількістю, поводиться, як організація, розбудовує структури та стає дещо бюрократичною, то Церква втрачає свою основну суть та попадає під загрозу перетворитися в неурядову організацію», – сказав Святіший Отець, наголошуючи, що структури є необхідними, але лише до певної міри: як допомога цій історії любові, бо «коли організація виходить на перше місце, зменшується любов, а бідолашна Церква перетворюється в неурядову організацію».

Текст із сторінки сайту Радіо Ватикану