Папа Франциск: Церква зростає завдяки діянню Святого Духа та справжньому свідченню християн
  • Пон, 30/06/2014 - 20:00

Остання перед літньою перервою Свята Меса Папи за участю груп вірних в каплиці «Дому святої Марти» збіглася з літургійним спомином Святих Первомучеників Римської Церкви. У контексті вшанування християн, яких жорстоко закатував імператор Нерон саме біля підніжжя Ватиканського пагорбу, Святіший Отець знову наголосив на тому, що сьогодні більше переслідуваних християн, ніж у перших сторіччях Церкви.

На початку Святої Меси прозвучала молитва, в якій йшлося про те, що Господь «кров’ю мучеників вчинив плідними перші паростки Церкви Риму». Папа зауважив, що аналогія із зростанням рослини пригадує про повчання Ісуса про те, що Небесне царство схоже до людини, яка, вкинувши зерно у землю, повертається додому, і не зважаючи на те, чи вона чуває, чи спить, воно проростає. Цим зерном є Боже слово, яке виростає у Боже Царство, стає Церквою завдяки «силі Святого Духа» та «свідченню християн».

«Ми знаємо, – зауважив проповідник, – що без Святого Духа немає зростання Церкви, бо це Він творить Церкву, Він спричиняється до зростання Церкви. Це Він скликає спільноту Церкви. Але також необхідним є свідчення християн. І коли свідчення досягає своєї вершини, коли історичні обставини вимагають від нас сильного свідчення, з’являються мученики – найбільші свідки. Тоді Церкви зрощується кров’ю мучеників».

Однак, не кожне свідчення є правдивим. Щоб бути справжнім, воно повинно бути безумовним. «Воно повинно бути стійким, рішучим, користуючись таким стилем, якого вимагає Ісус, кажучи: Ваша ж мова нехай буде або так-так, або ні-ні. Такою є мова свідчення», – наголосив Папа, додаючи, що сьогодні, споглядаючи на Церкву Риму, яка зростає, зрощена кров’ю мучеників, потрібно також згадати про мучеників сьогодення, «багатьох мучеників, які віддають своє життя за віру».

«Сьогодні, існує багато мучеників у Церкві, багато переслідуваних християн» – сказав Святіший Отець, зазначаючи, що це не лише ті, які змушені втікати від переслідувань, які отримують смерть з рук переслідувачів, але й ті, яких усувають елегантним способом, чинячи перешкоди для релігійної свободи. «Тож під час цієї Святої Меси, – підсумував Папа, – спогадуючи наших славних попередників тут у Римі, згадаймо також наших братів і сестер, що зазнають випробувань, страждають та своєю кров’ю спричиняються до зростання засіву багатьох малих місцевих Церков, що народжуються».