Папа Франциск: Цифрові мережі повинні служити реальним стосункам
  • Втр, 21/06/2022 - 10:27

У передмові до книги «Церква в цифровому світі. Інструменти та пропозиції», Святіший Отець наголосив на цінності соціальних мереж, зокрема, під час пандемії Covid-19, адже вони допомогли у душпастирській діяльності та вказали на потребу міжособистісної комунікації.

Нещодавно побачила світ книга «Церква в цифровому світі. Інструменти та пропозиції», яка зібрала практичний досвід порад та засобів від Італійської католицької веб-асоціації. Практичний посібник призначений для духовенства, богопосвячених осіб та мирян, які займаються суспільними комунікаціями в католицьких парафіях. Передмову до книги написав Папа Франциск, який поділився своїми думками про значення соціальних мереж. Святіший Отець підкреслив важливість використання технічних засобів у комунікації, наголошуючи на належному навчанню цього, закликаючи свідчити віру у віртуальному світі.

Криза, яка відкрила необхідність додаткових засобів комунікації

На початку передмови Папа Франциск відзначає, що криза, яку спричинила пандемія Covid-19 показала наскільки корисними можуть бути технологічні інструменти та соціальні мережі. «Маю на думці багатьох священиків, які добре використовували технології та соціальні мережі задля забезпечення того, щоби Божий люд не втратив контакт з Божим словом, даючи можливість брати участь у Месі. Соціальні мережі використовувалися, щоб підтримувати зв’язок, сигналізувати про потреби, щоб ми не почувалися самотніми, щоб активізувати благодійні ініціативи, щоб продовжувати бачити одні одних, в очікуванні можливості знову обійнятися», – пригадує Святіший Отець. Він відзначає креативну діяльність священиків у комунікації з вірними через технічні засоби, говорячи про наявність також деяких помилок і зловживань. Однак, коли ці спроби «поставили в центр не протагонізм комунікатора, а повідомлення, яке необхідно передати, то мусимо визнати, що вони були корисними», – зазначає Папа Франциск. У цьому контексті відзначається той факт, що онлайн-трансляції богослужінь ніколи не зможуть замінити фізичну присутність. «Бути фізично присутніми під час ламання євхаристійного хліба та хліба милосердя, дивитися один одному в очі, обійняти один одного, бути пліч-о-пліч у служінні Ісусу в бідних, потиснути руку хворому – це досвід, який належить до нашого повсякденного життя, і жодна технологія чи соціальна мережа ніколи не можуть їх замінити», – підкреслює Святіший Отець.

Олюднювати віртуальну реальність завдяки свідченню віри

Розповідаючи про зміст книги, Папа Франциск відзначає необхідність відповідного навчання комунікації за допомогою технічних засобів, яке має доповнити великодушність і спонтанність, яку священики проявили раніше. «Щоб навчитися слухати, справді потрібно багато чого зробити; а також залучати та навчати молодь, digital native (цифрових тубільців), які здатні оживити парафіяльні веб-сайти. Інтернет та соціальні мережі можуть бути населені тими, хто свідчить про красу християнської віри, тими, хто пропонує історії живої віри та милосердя, тими, хто передає надзвичайну новизну Євангелія сучасною мовою, і тими, хто слухає, як цього апостоли й учні навчилися від Ісуса», – пише Святіший Отець. Він зазначає, що віртуальне ніколи не замінить красу зустрічей віч-на-віч. Але цифровий світ повинен бути «населений християнами». На думку Папи Франциска, це могла би бути молодь, яка, керуючись своєю християнською вірою, може стати головною дійовою особою нових соціальних медіа та більш людського спілкування, більш здатного до слухання та правдивого обміну. «Бо навіть цифрова мережа, територія, на якій, здається, часом переважає найгучніший голос і забруднення фейковими новинами, може стати простором для зустрічей і слухання. Мережа не змусить нас почуватися самотніми, якщо ми справді будемо здатними “об’єднатися в мережу”, і якщо віртуальний простір не замінить, а допоможе розвиткові наших реальних соціальних стосунків», – зазначає Святіший Отець.