Папа Франциск: Де відсутня надія, там не може бути свободи
  • Пон, 09/09/2013 - 18:38

Чесноту надії не слід плутати з людським оптимізмом. На це звернув увагу Папа Франциск, проповідуючи під час ранкової Святої Меси в каплиці резиденції «Дім Святої Марти» у понеділок, 9 вересня 2013 р. Коментуючи слова святого Павла: «Христос у вас – надія слави», він зазначив, що для християнина надією є особа Христа, Його сила визволити та вчинити новим кожне життя.

За словами Святішого Отця, надія є Ісусовим даром. Вона є чимось відмінним від оптимізму, який є «лише людським наставленням, яке залежить від багатьох факторів». Однак, саме тому, що надія є чеснотою, так би мовити, «другого сорту», якщо порівнювати із частіше згадуваними вірою та любов’ю, то дуже часто її плутають із хорошим настроєм. «Надія, – сказав проповідник, – є чимось іншим, це не оптимізм. Надія – це дар, дар Святого Духа, так що святий Павло скаже: “Вона ніколи не розчаровує”. А чому надія ніколи не розчаровує? Тому що є даром, даним нам Святим Духом. І святий Павло каже нам, що надія має ім’я, що надія – це Ісус». На думку Папи, не вистачить сказати: «Я маю надію у житті, покладаю надію на Бога», – якщо не скажу: «Я покладаю надію на Ісуса Христа, живу Особу, Яка приходить у Пресвятій Євхаристії, Яка присутня у Його слові».

Євангельський уривок розповів про те, як Ісус вилікував у суботу чоловіка з паралізованою рукою, чим викликав нарікання книжників і фарисеїв. Як зауважив Святіший Отець, звільнивши руку від недуги, Спаситель показує «затверділим» противникам, що обраний ними шлях «не є шляхом свободи». Адже «свобода та надія крокують поруч. Там, де відсутня надія, не може бути свободи». «Ісус – надія – все відновлює. Це постійне чудо. Він не лише вчинив чуда зцілення, але й багато чого іншого. Це були лише знаки, сигнали того, що Він чинить тепер, чинить у Церкві», – зауважив проповідник, пояснюючи, що мова йде про «чудо все відновити», те, що Господь чинить у житті кожного з нас. І саме це є «причиною нашої надії», яка ніколи не розчарує, бо Він є вірним, Він «не може зректися Себе Самого».

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va