Папа Франциск: діалог – це знак Божого милосердя
  • Суб, 22/10/2016 - 23:43

Чергова ювілейна аудієнція Папи Франциска з прочанами зібрала 22 жовтня 2016 року  на площі святого Петра приблизно 100 тисяч учасників, понад 10 тисяч з яких становили співаки з усього світу, що від п’ятниці до неділі беруть участь у ювілеї хорів та літургійних аніматорів.

«Милосердя і діалог», – такою була тема катехизи Святішого Отця, основою якої послужив відомий уривок з Євангелії від святого Івана, який розповідає про зустріч Ісуса з самарянкою.

Розмову між ними Його Святість назвав справжнім діалогом, підкреслюючи, що саме діалог є одним з найважливіших аспектів милосердя. «Діалог, – сказав Папа, – є, насамперед, знаком великої пошани, але також і виявом милосердної любові. Він дозволяє людям пізнати й зрозуміти потреби одні одних, пізнати кращі сторони співрозмовника і може сприяти загальному добру, не зважаючи на різниці, які існують. Діалог допомагає дивитись на іншого як на дар від Бога».

Однак, діалог може й не відбутися, коли, слухаючи людину, ми її перебуваємо та сперечаємось, не дозволяючи їй закінчити свою думку. Таке агресивне наставлення стоїть на перешкоді діалогові. Справжній діалог вимагає хвилин мовчання, щоб зрозуміти надзвичайний дар присутності Бога в нашому ближньому.

Діалог важливий в усіх сферах життя: він допомагає вчиняти стосунки більш людяними й долати непорозуміння між чоловіком і дружиною, дітьми й батьками, між вчителями та школярами, між керівниками й працівниками. «Скільки ж питань можна вирішити, якщо ми навчимося слухати один одного!» – сказав Папа Франциск.

За його словами Церква, також живе діалогом, прагнучи зрозуміти потреби кожної людини і сприяти загальному добру. Святіший Отець нагадав про «великий дар творіння і про відповідальність за наш спільний дім», а також про діалог між релігіями, щоб розкрити глибоку істину їхньої місії серед людей, а також сприяти побудові миру та зміцненню пошани й братерства.

Діалог полягає в тому, щоб слухати іншого і лагідно висловлювати власну думку. Ісус добре знав, що було в серці самарянки, великої грішниці, однак, Він не заважав їй висловитися до кінця і крок за кроком увійшов в таємницю її життя. Це повчання стосується всіх нас. Через діалог допомагаємо зростати  знакам Божого милосердя, вчиняючи їх знаряддям привітності й пошани.