Папа Франциск: Диявол існує й у ХХІ столітті
  • Птн, 11/04/2014 - 20:34

Вчитися у Євангелії боротися проти спокус диявола заохотив вірних Папа Франциск, проповідуючи у каплиці ватиканської резиденції «Дім святої Марти» у п’ятницю, 11 квітня 2014 року. Він підкреслив, що всі ми маємо спокуси, бо лукавий не хоче нашого освячення, але християнське життя полягає саме у боротьбі проти зла.

«Усе життя Ісуса було боротьбою. Він прийшов, щоб перемогти зло, перемогти князя цього світу, перемогти диявола», – зауважив Святіший Отець, пригадуючи, що диявол «багато разів спокушав Ісуса». «І ми також, – сказав він, – буваємо спокушувані, стаємо об’єктом нападів диявола, тому що злий дух не хоче нашої святості, не хоче християнського свідчення, не хоче, щоб ми були учнями Ісуса».

Щоб досягти цієї мети, віддалити нас від Христового шляху, злий дух, за словами Папи, має власний метод, його спокуси «мають три характеристики», які ми повинні знати «аби не потрапити у його пастку». «Спокуса розпочинається злегка, але росте, постійно зростає, – зауважив проповідник. – По-друге, зростає, заражає іншого та йому передається, намагається стати спільною. Врешті, щоб заспокоїти душу, сама себе виправдовує. Отож: зростає, заражає та виправдовується».

Як приклад, Святіший Отець навів розповсюдження пліток: «Скажімо, я трохи заздрю цій чи іншій людині. Цю заздрість ношу в собі, але відчуваю потребу поділитись нею, і тоді йду до когось іншого». Таким чином, плітка передається далі. Тому потрібно завжди бути уважними, «коли у своєму серці відчуваємо щось такого, що може знищити» інших людей. Бо якщо «не зупинимо вчасно цього маленького струмочка», він може стати потоком, що приведе нас тільки до виправдання зла.

«Усі ми, – підсумував Папа, – зазнаємо спокуси, адже такий закон духовного життя. Наше християнське життя є боротьбою. А це тому, що князь цього світу, диявол, не бажає нашої святості, не хоче, щоб ми наслідували Христа. Може хтось з вас міг би сказати: Отче, але ж Ви застарілий! Говорити про диявола у ХХІ столітті – це смішно! Однак, вважайте: диявол існує. Диявол існує і в ХХІ столітті, і ми не повинні бути наївними, чи не так? Ми повинні вчитися з Євангелії, як з ним боротися!».

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va