Папа Франциск до чеських єпископів: Необхідні спільні зусилля духовенства, чернецтва та мирян
  • Суб, 15/02/2014 - 20:20

 

Бути Церквою, яка звіщає Євангеліє на периферії та є прозорою у внутрішньому управлінні. Такі напрямні Папа Франциск вказав ієрархам Чеської Єпископської Конференції, яких приймав у рамках візиту «ad Limina». Зустріч відбулася у п’ятницю, 14 лютого 2014 р., коли Церква латинського обряду відзначала свято святих Кирила і Методія, євангелізаторів слов’янських народів.

У промові, приготованій з цієї нагоди та переданій ієрархам у письмовій формі, Святіший Отець зазначає, що для того, «аби сприяти тому, щоб вірні належно пізнавали Ісуса Христа», єпископи покликані «помножувати відповідні душпастирські ініціативи, спрямовані на належне приготування до Святих Таїнств та активної участі у літургії». Потрібні також дбання про «релігійне виховання та кваліфіковану присутність у світі освіти та культури». Не повинно, серед іншого, забракнути «чуйної та сміливої відкритості на нові спонуки Святого Духа, Який розподіляє Свої жари та вчиняє мирян готовими брати на себе обов’язки і служіння, здатні сприяти оновленню та зростанню Церкви».

Наступник святого Петра зауважив, що для того, аби виходити назустріч сучасним викликам, «необхідні спільні зусилля духовенства, чернецтва та мирян». Папа зазначив, що якщо протягом тривалого періоду Церкву в Чехії «утискали режими, засновані на ідеологіях, ворожих до людської гідності та свободи», то сьогодні вона змушена «протистояти іншим пасткам, таким, як секуляризація та релятивізм». «Ось чому, – додав він, – поряд з невтомним звіщенням євангельських цінностей, необхідний конструктивний діалог з усіма, навіть з тими, хто далекий від будь-яких проявів релігійності».

«Закликаю вас, – звертається Святіший Отець до чеських єпископів, – бути витривалими у молитві, великодушними в служінні своєму народові, сповненими ревності у звіщенні Божого Слова». Глава Католицької Церкви наголосив на необхідності того, щоб ієрархи з батьківською турботою дбали про священиків, своїх «першочергових співробітників», парафіяльне служіння яких вимагає належної стабільності, необхідної «як для того, щоб здійснити плідну душпастирську програму, так і для того, щоб сприяти атмосфері довір’я та злагоди серед людей». Папа заохотив належно дбати про душпастирство покликань та душпастирство родин.

«Нам всім також відома фундаментальна важливість єдності та солідарності між єпископами, як також їхнього сопричастя з Наступником святого Петра. Ця братерська єдність є також незамінною для ефективної праці вашої єпископської конференції, що може додати вам авторитетності у стосунках з цивільною владою, як у щоденному житті, так і при необхідності виходити назустріч делікатним проблемам», – зауважив Святіший Отець, наголосивши також на тому, що «в економічній сфері необхідно випрацювати таку систему, яка зважаючи на те, що матеріальні засоби призначені виключно для духовної місії Церкви, гарантуватиме кожній церковній одиниці все необхідне та свободу в здійсненні душпастирської діяльності», дбаючи про те, щоб управління церковним майном здійснювалося «далекоглядно та прозоро».

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va