Папа Франциск до Глави Ассирійської Церкви Сходу: Мученики – засів єдності християн
  • Чтв, 17/11/2016 - 15:43

«Не втомлюймося просити в Господа, Божественного Лікаря, зцілювати рани минулого помазанням благословенною оливою Його милосердя», – закликав Папа Франциск, відтаючи в четвер, 17 листопада 2016 р., в Апостольському палаці у Ватикані делегацію Ассирійської Церкви Сходу, очолювану її Главою Мар Ґеварґісом ІІІ. У рамках візиту відбулася приватна розмова Святішого Отця з Католикосом-Патріархом Церкви Сходу, представлення супроводу, обмін подарунками й промовами. Зустріч завершилася молитвою в каплиці Матері Відкупителя.

Ассирійська Церква Сходу – це давня християнська спільнота, відома також, як несторіянська, що зродилася у Месопотамії. Вона визнає лише перші два вселенські собори, а тому не перебуває в сопричасті ні з давніми православними Церквами, ні з православними і католицькою Церквами. В XVI столітті частина ієрархії приступила до унії з Римом, утворивши Халдейську Католицьку Церкву. Спадкоємцем цієї християнської традиції є також Сиро-Малабарська Католицька Церква в Індії. Сьогодні Ассирійська Церква Сходу нараховує приблизно 400 тисяч вірних, які проживають в Іраку, Ірані, Сирії, Лівані, Індії, США, Канаді та Австралії.

Вітаючи гостей словами святого Павла: «Благодать і мир Бога, Отця нашого, та Господа Ісуса Христа нехай буде з вами», – Єпископ Риму зазначив, що ця зустріч та спільна молитва «призивають саме дар миру». Адже «ми дуже стривожені» з приводу того, що відбувається «на Близькому Сході, особливо – в Іраку та Сирії», де «наші брати й сестри християни, разом з іншими релігійними меншинами, на жаль, звикли щоденно переживати великі випробування».

Папа назвав християн, які «проходять хресною дорогою, смиренно ступаючи слідами Ісуса», прикладом, який закликає нас «за будь-яких обставин залишатися з Господам, обійняти Його хрест, довіритися Його любові», заохочує «навіть серед лихоліть не втомлюватися жити Його посланням любові, примирення й прощення». «Ми вдячні цим нашим братам і сестрам, які спонукають нас прямувати Ісусовим шляхом, аби подолати неприязнь. Подібно до того, як Христова кров, пролита з любові, спричинилася до примирення та єдності, проростивши Церкву, так і кров мучеників є засівом єдності християн», – сказав Глава Католицької Церкви.

Святіший Отець склав подяку Господу Богу за «братерські зв’язки», які вже існують між обома Церквами, згадуючи, зокрема, і про зустріч два роки тому у Ватикані, з попереднім Патріархом-Католикосом Мар Дінхою IV, який, відвідуючи Рим 1994 року, підписав разом зі святим Іваном Павлом ІІ «Спільну Христологічну декларацію», що підтверджує одну й ту ж віру в таїнство Втілення. «Цей історичний результат відкрив дорогу нашому паломництву до повного сопричастя, шлях, яким я гаряче бажаю прямувати далі», – сказав Папа Франциск, висловивши сподівання, що праці відповідної Змішаної комісії богословського діалогу «допоможуть вирівняти шлях до цього очікуваного дня».

«Тим часом, – зауважив Наступник святого Петра, – маємо нагоду пришвидшити свої кроки в цьому напрямку, зростаючи у взаємопізнанні та спільно свідчачи Євангеліє. Нехай же наше зближення стане закваскою єдності. Ми покликані спільно діяти в любові, всюди, де це є можливим, і любов, таким чином, вкаже нам шлях сопричастя».

Ще одним аспектом, який сприятиме єдності, Глава Католицької Церкви назвав «оновлення спільної пам’яті про нашу євангелізаційну діяльність», що сягає своїм корінням «сопричастя первісної Церкви». «Звідти, – пояснив він, – розпочалося те поширення Євангелія, яке на світанку віри досягло Риму й земель Месопотамії, колиски древніх цивілізацій, породивши процвітаючі християнські спільноти. Великі євангелізатори того часу, святі й мученики всіх часів, усі співмешканці Небесного Єрусалиму, закликають нас і підтримують в тому, щоб спільно відкривати плідні стежки сопричастя й свідчення», – підсумував Папа.