Папа Франциск до Глави Коптської Церкви: Спільно свідчити важливі цінності
  • Чтв, 12/05/2016 - 11:18

«Католики й копти можуть спільно свідчити важливі цінності, такі як святість та гідність кожного людського життя, святість подружжя і родинного життя і пошана до створіння, ввіреного нам Богом», – написав Папа Франциск у листі на ім’я Глави Коптської Православної Церкви Патріарха Тавадроса ІІ. Послання приурочене Дневі коптсько-католицької дружби, який відзначається 10 травня, в річницю історичної зустрічі, що відбулася 1973 року між їхніми попередниками Шегудою ІІІ та Павлом VІ, чим було започатковано діалог між двома Церквами.

У своєму листі Глава Католицької Церкви відзначає спільні кроки «на шляху до примирення і дружби», які було здійснено «після століть мовчання, непорозумінь і навіть ворожості», намагаючись вести діалог та співпрацювати «у звіщенні Євангелія та служінні людству». Папа Франциск з вдячністю згадує про зустріч з Тавадросом ІІ, яка відбулася у Ватикані в травні 2013 року, та великодушну гостинність, яку олександрійський патріарший осідок Святого Марка надав учасникам 13-го засідання Міжнародної змішаної комісії богословського діалогу між католицькою та давньосхідними православними Церквами, яке на початку року відбулося в Каїрі, столиці Єгипту.

«Нехай же в цьому оновленому дусі приязні Господь допоможе нам побачити, що зв’язки, які нас єднають, зроджуються з того самого покликання та місії, яку ми  отримали від Небесного Отця в день нашого Хрищення», – пише Папа, підкреслюючи, що хоч ми ще очікуємо того дня, коли зможемо об’єднатися навколо тієї самої євхаристійної трапези, ми вже тепер здатні виявляти сопричастя, яке нас єднає.

«Перед обличчям численних сучасних викликів, копти й католики покликані давати спільні відповіді, що ґрунтуються на Євангелію», усвідомлюючи, що «те, що нас єднає, є набагато більшим від того, що нас розділяє», – зазначив Глава Католицької Церкви.

Папа скеровує свою думку до християнських громад Єгипту і Близького Сходу, де чимало людей переживають «великі трагедії та драматичні ситуації», зокрема, в Іраку та Сирії, де брати й сестри християни та громади інших віровизнань змушені долати щоденні випробування. Святіший Отець висловив побажання, що міжнародна спільнота зуміє «розумно та справедливо» відповісти на це «безпрецедентне насильство».