Папа Франциск: До храму ходимо прославляти Бога, а не просто відправляти обряди
  • Суб, 23/11/2013 - 09:48

Храм є священним місцем, у якому найбільше значення має не обрядовість, а «поклоніння Господеві». На це звернув увагу Папа Франциск, проповідуючи у п’ятницю, 22 листопада 2013 р., під час ранкової Святої Меси в резиденції «Дім святої Марти», коментуючи біблійні читання з Книги Макавеїв про відновлення єрусалимської святині та з Євангелії про те, як Ісус вигнав з неї торгівців. Святіший Отець також звернув увагу на людину, як «храм Святого Духа».

Говорячи про храм, споруджений з каменя, який є місцем зібрання громади, Святіший Отець зазначив, що до нього приходять з різних мотивів, але існує один, що переважає всі інші. «Храм, – сказав він, – це місце, куди громада приходить молитися, прославляти Бога, дякувати, але, насамперед, адорувати: у храмі покланяємося Господеві. І це найважливіший аспект. Це також, – вів далі він, – стосується і літургійних церемоній: що є найважливішим у цій літургійній відправі? Спів, гарні обряди, все?.. Найважливішою є адорація: вся зібрана спільнота споглядає на вівтар, де здійснюється жертвоприношення, та адоруємо».

На думку Папи, ми, християни, «дещо втратили сенс адорації» і приходячи до святині, насамперед думаємо про те, що «збираємося як брати і сестри». Це добре і прекрасно, але «центр є там, де присутній Бог». Тому виникає запитання: «Чи наші храми є місцем адорації, чи вони сприяють адорації? Чи наші богослуження сприяють адорації?». Ісус, – пригадав проповідник, – виганяє ділків, які вчинили храм місцем бізнесу, а не адорації.

Але існує також інший храм, інший священний вимір. «Святий Павло, – зазначив Святіший Отець, – каже нам, що ми є храмом Святого Духа. Я – храм. Божий Дух перебуває в мені». Але Апостол також закликає: «Не засмучуйте Господнього Духа, що перебуває у вас всередині!». І в цьому випадку, за словами Папи, можемо також говорити про адорацію, тобто про «серце, яке шукає в собі Господнього Духа та знає, що Бог є у ньому всередині, що Святий Дух є у ньому всередині. Він слухає Його та йде за Ним».

Очевидно, іти за Богом вимагає постійного очищення, тому що «всі ми є грішниками». А це, як знову пригадав Святіший Отець, здійснюємо через молитву, покаяння, сповідь та Святе Причастя. Таким чином, у цих двох святинях – матеріальній, яка є місцем адорації, та духовні, де перебуває Святий Дух, – «нашим наставленням повинні бути побожність, яка адорує та слухає, яка молиться і просить прощення, яка прославляє Господа».

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va