Папа Франциск до молоді: Будьте вірними своєму покликанню і завжди довіряйте Богові
  • Суб, 05/10/2013 - 16:52

Останнім прилюдним етапом душпастирської подорожі Папи Франциска до Ассізі 4 жовтня 2013 року – перед приватним відвідуванням санктуарію монахів-францисканців у Рівоторто, убогому місці, яке Св. Франциск вибрав за притулок для себе і для своїх братів, місця, яке також ще називають «колискою братів францисканців», в якому зберігаються дві низенькі кам’яні хижі, в яких проживав святий Франциск після того, як залишив батьківський дім, та його перші послідовники – була зустріч з молоддю з регіону Умбрії, на яку очікувалось прибуття коло 18-ти тисяч молодих людей, але їх зібралось понад 40 тисяч. Площа перед базилікою Святої Марії Ангельської була вщерть заповнена молоддю, яка нестримно виявляла свій ентузіазм та радість з приводу зустрічі з Папою, співаючи духовні пісні, які супроводили Всесвітні дні молоді.

Святішого Отця привітав архиєпископ Сполето-Норчі Ренато Боккардо, що очолює регіональну Комісію душпастирства молоді. Від імені молоді, у день літургічного спогаду Святого Франциска, він привітав Папу з іменинами. Слід згадати, що Преосвященний Ренато Боккардо запам’ятався Україні, як організатор Апостольської Подорожі Папи Івана Павла ІІ у 2001 році.

Чотири питання до Папи озвучило 9 молодих людей з різних місцевостей регіону Умбрії, а молода подружня пара принесла також свого новонародженого синочка.

Святіший Отець закликав молодь зберігати вірність покликанню, як до подружжя, так і до богопосвяченого життя, особливого наголошуючи на потребі черпати натхнення й силу з Євангелія, чи то у суспільному чи у щоденному житті.

Промова Папи Франциска була відповіддю на питання молоді. Він висловив щиру радість з приводу того, що першим до нього звернулось молоде подружжя, даючи нагоду заторкнути декілька питань на тему подружжя, сім’ї та покликання. «Подружжя – це справжнє і дійсне покликання, як священство та богопосвячене життя, – сказав Єпископ Риму, уточнюючи, що двоє християн, які одружилися, впізнали у своїй історії покликання від Господа Бога, покликання створити з двох – чоловіка і жінки – одне тіло, одне життя». А Свята Тайна подружжя зміцнює цю любов Божою благодаттю, яка закорінена в самому Богові і, завдяки цьому дарові, з впевненістю у цьому покликанні, можна себе почувати надійно, нічого не боятись, разом виходячи назустріч усім труднощам.

Святіший Отець згадав, що минулі покоління – наші батьки, дідусі, прадіди – які одружувались в обставинах, важчих від сучасних, іноді в часи війни, або будучи іммігрантами, черпали сили із впевненості, що Бог є з ними, що Господь поблагословив сім’ю Своєю Святою Тайною і що Господь з ними у місії народження й виховання дітей.

Папа сказав, що молодь потребує моральних і духовних основ, щоб будувати добро, але сучасне суспільство надає перевагу індивідуальним правам, а не сім’ї, в якій стосунки часто тривають тільки до появи труднощів, а про родину говориться у поверховний та неправильний спосіб. Святіший Отець підкреслив, що молодь не повинна боятись робити вирішальні кроки, як, наприклад, подружжя, молячись, довіряючи Богові, який ніколи не залишить наодинці. «Нехай Господь ввійде до вашого дому, як член родини! – мовив Святіший Отець. – Він вас завжди підтримає!»

Папа Франциск говорив також і про покликання до целібату (безшлюбності) та дівицтва задля Царства Божого, що є покликанням, яким жив Сам Ісус Христос. Як впізнати це покликання і як за ним слідувати? «Молитись і крокувати у Церкві», – відповів Святіший Отець, вказуючи, що в основі кожного покликання до богопосвяченого життя лежить глибокий досвід Бога, який запам’ятовується на все життя і який неможливо заздалегідь запрограмувати. Важливо постійно спілкуватись з Богом – через Святі Таїнства, мовчазну молитву перед кивотом, прислуховуючись до Божого голосу.

Відповідаючи на питання щодо суспільного зобов’язання у період сучасної кризи, Папа Франциск заохотив молодь нести світові Христову Благовість, вказуючи, що євангелізація стосується не тільки духовного та релігійного життя, але огортає людину в усіх її вимірах, як також світ, суспільство, людську цивілізацію. «Євангеліє завжди є посланням Божого спасіння для людства, – ствердив Святіший Отець, наголошуючи, що це не порожні слова, бо людство дійсно потребує спасіння. – Євангеліє має два призначення: розбуджувати віру, в цьому полягає євангелізація, і заохочувати до перетворення світу, згідно із Божим задумом, а це є християнським натхненням суспільного життя. У цьому полягають два аспекти тієї самої місії – нести Євангеліє за посередництвом свідчення власного життя перетворює світ! Саме цим шляхом потрібно прямувати!»

Вселенський Архиєрей заохотив молодь свідчити віру з Євангелієм у серці і в руках, свідчити віру своїм життям, нести Христа до своїх домів, звіщати Його своїм друзям, прийняти Його і служити Йому в убогих.

Текст із сторінки сайту Радіо Ватикану