Папа Франциск до Вартоломея І: Наша надія ґрунтується на Божій вірності
  • Суб, 29/11/2014 - 21:08

«Ваша Святосте, найдорожчий брате, вечір несе в собі змішані почуття вдячності за прожитий день і трепетного довір’я перед обличчям ночі, яка надходить. Цього вечора мій дух переповнений вдячністю Богові за те, що дав мені благодать перебувати тут, щоб молитися разом з Вашою Святістю та з цією Церквою-сестрою, наприкінці насиченого дня Апостольського візиту, й, одночасно, мій дух очікує дня, який ми розпочали літургійно: празника святого Апостола Андрія, Небесного покровителя цієї Церкви», – цими словами Папа Франциск звернувся до Константинопольського Патріарха Вартоломея І під час екуменічної молитви в патріаршому храмі святого Юрія.

Коментуючи слова пророка Захарії, що прозвучали під час богослуження: «Я вирятую мій народ від сходу до заходу... у вірності та у справедливості», Папа зауважив, що вони є «міцною скелею», на якій можемо «спільно звершувати свої кроки з радістю та надією». Тож дякуючи «високодостойному та дорогому братові Вартоломеєві» за братню гостинність, Глава Католицької Церкви підкреслив, що відчуває, що «наша радість є ще більшою», бо її джерело перебуває не «в наших силах», яких, без сумніву, не повинно забракнути, але у «спільній довірі до вірності Бога, Який заклав основи для відбудови Своєї святині, якою є Церква».

Звертаючись до Наступника святого Андрія, Наступник святого Петра зауважив, що хоч ці апостоли були братами по крові, то «зустріч з Христом перемінила їх у братів у вірі та любові». «А в цей радісний вечір, під час цієї вечірньої молитви, я хочу, насамперед, сказати: браття в надії, надії, що не розчаровує. Яка ж це велика благодать, Ваша Святосте, бути братами в надії Воскреслого Господа. Велика благодать, але й велика відповідальність, могти разом ходити в цій надії, підтримувані заступництвом святих братів апостолів Андрія та Петра! І знати, що ця спільна надія не розчаровує, адже ґрунтується не на нас і на наших убогих силах, але на Божій вірності», – підсумував Папа Франциск, склавши усім присутнім та Константинопольській Церкві щирі братні привітання з нагоди престольного свята.