Папа Франциск: добрий християнин не нарікає
  • Втр, 07/05/2013 - 14:17

Навіть серед випробувань, християнин ніколи не є сумним, але завжди свідчить Христову радість. На це звернув увагу Папа Франциск, проповідуючи 7 травня 2013 р., під час ранкової Святої Меси, яку він очолив в каплиці «Дому Святої Марти».

 

Святіший Отець коментував уривок з Діянь Апостолів, де розповідається про те, що святі Апостоли Павло і Сила, покликані перенести задля Євангелія ув’язнення і переслідування, випромінювали радість. А це тому, як пояснив проповідник, що вони «наслідували Ісуса на дорозі Його страстей».

 

Ісус пройшов цим шляхом з терпеливістю, і того самого навчає й очікує від нас. «Увійти в терпеливість... Це не означає бути сумними. Ні, це зовсім інша річ. Це означає переносити, брати на свої плечі труднощі, тягар протиріч, випробувань», – пояснив Папа, додаючи, що саме в терпеливому прийманні щоденних труднощів полягає «процес християнської зрілості шляхом терпеливості». І це не здобувається за один день, а протягом всього життя.

 

Святіший Отець пригадав про те, що багато мучеників, як засвідчено, були радісними в хвилини смерті. І це, за його словами, «нормальна поведінка християнина, яка не є виявом мазохізму». «Коли приходять труднощі, приходять також різні спокуси. Наприклад – нарікання», – вів далі Папа Франциск, вказуючи на те, що така поведінка не відповідає поведінці того, хто наслідує Ісуса, Який «під час Своїх страждань багато не говорив, лише два чи три необхідних слова». Однак, «мовчання у несенні хреста не є сумним, воно болісне, іноді дуже болісне, але не сумне». Якщо це так, то на серці є мир, апостоли Павло та Сила молитися в мирі, не зважаючи на біль і рани.

 

Християнин покликаний нести хрест так, як це зробив Ісус, «без нарікання, в мирі». А ця терпеливість «оновлює нашу молодість, чинить нас молодшими». «Погляньмо на літніх людей, які багато перенесли в житті, погляньмо у їхні очі – вони молоді, вона мають молодого духа, оновлену молодість, – сказав на завершення Папа. – І до цього нас заохочує Господь, до оновленої пасхальної молодості, щоб йти вперед з любов’ю, терпеливістю, переносити випробування, і також, дозволю собі так сказати, переносити одні-одних. (...) Просімо в Господа Бога благодаті цього християнського “переносити”, яке дарує нам мир».

 

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va