Папа Франциск: довіряймо Богові навіть у найважчих життєвих ситуаціях
  • Чтв, 18/12/2014 - 21:19

Довіряти Богові навіть у найважчих життєвих ситуаціях, навіть тоді, коли ми не розуміємо історії, яку Господь творить разом із нами, бо ж вона завжди є історією спасіння. Це була провідна думка Папи Франциска під час проповіді, яку він виголосив на Святій Месі 18 грудня 2014 року у каплиці ватиканської резиденції «Дім Святої Марти».

Проповідник наголосив на тому, що Бог забажав спасти людство саме в історії: це спасіння є історичним, а не випрацюваним у лабораторії. Всемогутній Бог пройшов шляхом історії разом із Своїм народом. Тому, як підкреслив Святіший Отець: «Немає спасіння без історії. І щоб дійти до сьогоднішнього моменту, була довга історія». Господь творить історію разом із нами, крокуючи поряд з нами, а коли ми помиляємось, Він виправляє історію та веде нас вперед. Якщо ми цього не зрозуміли, то ніколи не зрозуміємо Христового Різдва. Протягом цієї історії спасіння Бог вибрав деяких осіб для того, щоб допомагали народові йти вперед, таких як Авраам, Мойсей, Ілля. У їхньому житті також були важкі хвилини, різні моменти незручностей та неспокою. В певний момент Мойсей та Ілля навіть бажали померти, але потім ввірились Господеві. Також і сьогодні є люди, які б хотіли жити спокійно, але Господь завдає їм незручності, щоб разом із ними творити історію, Він не раз скеровує нас на шлях, яким ми не хочемо іти.

Далі Глава Католицької Церкви звернув увагу на біблійний уривок з Євангелії, де розповідалось про один із таких незручних моментів історії, коли святий Йосиф довідався про те, що його наречена Марія є вагітною. Ця ситуація, без сумніву, спричинила йому чимало дискомфорту: переходячи біля інших жінок тієї місцевості, він бачив, як ті пошепки пліткували про нього. Скільки ж думок пробігло у нього в голові. Одна із них завдавала йому великого болю: не розумів, як Марія, будучи побожною дівчиною, наважилась на невірність Своєму обручникові, а якщо він Її тепер звинуватить, то Її каменують, згідно із тогочасним звичаєм. Але в такі хвилини Богом вибрані особи брали на себе тягар проблем і незручностей навіть тоді, коли до кінця їх не усвідомлювали. Як ось вчинив Йосиф: він звинувачує себе самого перед іншими людьми, щоб, у цей спосіб, виправдати свою наречену. Після сну, у якому ангел з’явився Йосифові, він прийняв Марію і погодився прийняти майбутнє дитя за своє.

Папа підсумував, що творити історію для Господа Бога означає крокувати разом із Своїм народом і випробовувати Своїх обранців протягом цього шляху. Але наприкінці Господь усіх їх спасає. Тому, слід завжди з довір’ям покладатися на Господа Бога, навіть у найважчих і незручних для нас життєвих хвилинах, пам’ятаючи завжди про те, що Творець крокує разом із нами протягом історії, адже Він є нашим Батьком. «Нехай Господь допоможе нам зрозуміти цю таємницю Свого крокування в історії із Своїм народом, таємницю випробування та велич серця Своїх обранців, які беруть на себе болі, проблеми, а також приймають подобу грішників – як Ісус – щоб творити історію», – закінчив проповідь Святіший Отець.